Közélet

Médiatörvény: újabb csata jöhet az EP-ben

Megkapta az Európai Bizottság a médiatörvény módosításának tervezetét a magyar kormánytól – mondta tegnap Jonathan Todd. Neelie Kroes uniós médiabiztos szóvivője korábban a Világgazdasággal közölte, a bizottság „alaposan tanulmányozni fogja” a magyar fél által javasolt változtatásokat.

Reméli, hogy „inkább heteken, semmint hónapokon” belül le lehet zárni a médiatörvény „módosítási folyamatát”. A közigazgatási és igazságügyi tárca tegnap közleményben tudatta: a kormány nyitott a további egyeztetésekre, és elkötelezett a mellett, hogy a magyar szabályozás minden tekintetben megfeleljen az uniós jog által támasztott követelményeknek.

Ezzel párhuzamosan az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata képviselőcsoportja sürgette az Európai Bizottságot, szabjon határidőt Magyarország számára a médiatörvénnyel kapcsolatos módosítási javaslatok elfogadására. Amennyiben a magyar fél ezt nem teljesíti, szabálysértési eljárást kell indítani ellene – mondta tegnap Brüsszelben újságíróknak Maria Badia y Cuthchet és Hannes Swoboda EP-képviselő.

Az EP-ben – a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és a radikális baloldaliak javaslatára – tegnap döntöttek arról, hogy várhatóan a jövő szerdai plenáris ülésen napirendre tűzik a magyar médiatörvény ügyét. A BruxInfo szerint majdnem biztos, hogy a parlament ezt követően, csütörtökön szavazást tart egy a médiatörvényt elítélő határozati javaslatról. Amennyiben azt egyszerű többséggel megszavazzák, akkor ez lesz az EP hivatalos, elsősorban politikai súlyú álláspontja. Igaz, a lépést ellenző Európai Néppárt eljárásbeli okokra hivatkozva elvileg még elérheti a kezdeményezés viszszavonását.

Jonathan Todd médiatörvény Neelie Kroes EP
Kapcsolódó cikkek