Közélet

Titkosszolgálati módszerekkel hallgathatják le a köztisztviselőket

Titkosszolgálati eszközökkel is gyűjthetnek adatokat a köztisztviselőkről: ha nem járulnak hozzá, hogy megfigyeljék őket, akkor automatikusan elvesztik az állásukat. Az ügyben az ombudsmani hivatal is vizsgálódik.

Nem tudják, figyelik-e őket, de azt igen, hogy figyelhetik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozóinak hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy akár titkosszolgálati módszerekkel is adatokat gyűjtsenek róluk. Ha nem járulnak hozzá, munkájuk sem lesz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy tavalyi törvénymódosításra hivatkozik, amely köztisztviselők mellett a kormánytisztviselők titkosszolgálati megfigyelését is lehetővé teszi. És az is benne van: aki nem egyezik bele a saját megfigyelésébe, az elveszti a munkáját. A megfigyelésről előre nem, annak eredményéről azonban 3 napon belül értesítik a dolgozót. A törvény indoklása szerint az a cél, hogy kiderüljön: a köztisztviselő eleget tesz-e a hivatali kötelezettségeinek - hangzott el az RTL Klub hétfő esti híradójában.

Eddig, ha egy köztisztviselő ellen nyomozott az ügyészség, akkor csak a bíróság engedélyével végezhettek titkosszolgálati adatgyűjtést. Most közvetlenül az ügyészség rendelheti el a megfigyelését. De nemcsak az ellen tiltakoznak, hogy megfigyelik őket. „ A vizsgálatot végzők külön provokálhatják a kollégáinkat, ami az adóhivatalban kényes körbe vezet, hiszen nemcsak arról van szó, hogy megpróbálják megkenni a revizorokat, hanem telefonon keresztül is beugrathatják őket” – mondta Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi EllenÕrzési Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Ennek ellenére a szakszervezet azt tanácsolja a munkavállalóknak, írják alá a nyilatkozatot, különben azonnal elveszítik állásukat.

NAV kormánytisztviselő köztisztviselő titkosszolgálat lehallgatás
Kapcsolódó cikkek