Közélet

Washington és Berlin egy német klinikára küldené Mubarakot

A Spiegel Online értesülései szerint Hoszni Mubarak egyiptomi elnöke elutasította a német és amerikai politikusok javaslatát, mely szerint egy németországi luxus klinikán történő kezelés ürügyén vonulhatna vissza méltósággal.

A 82 éves egyiptomi elnök továbbra sem hajlandó megválni posztjától, ezt erősítette meg ma Omar Szulejmán alelnök is, aki ma köszönettel visszautasította a német-amerikai ajánlatot a németországi gyógykezelést illetően. Szulejmán úgy fogalmazott: hálásak a német felajánlásért, de az elnöknek nincs szüksége gyógykezelésre.

A Spiegel Online úgy tudja, hogy Washington és Berlin pontosan kidolgozták tervüket, olyannyira, hogy már tárgyalni is kezdtek különböző németországi kórházakkal. Mubarak egyébként már korábban is többször tartózkodott Németországban gyógykezelés okán.

Az egyiptomi állami hírügynökségnek adott hivatalos tájékoztatás szerint Kairó semmilyen megbeszélést nem folytatott Berlinnel erről és a német ajánlatot az egyiptomi belügyekben történő beavatkozásnak tekintik. Lapjelentések szerint ugyanakkor az amerikai és német vezetése napok óta dolgozik a békés átmeneten, egyelőre sikertelenül.

Mubarak sorra teszi az engedményeket a tüntetőknek annak érdekében, hogy kitölthesse mandátumát. Először közölte, hogy sem ő, sem fia nem indul a következő választásokon, majd harminc év után először életre keltette az alelnöki posztot azzal, hogy kinevezte Omar Szulejmánt. Legutóbb pedig alkotmányozó bizottság felállítását jelentette be, ezek olyan jogszabályokat dolgoznak ki, amelyek csökkenti az elnök jogkörét.

elnök német Mubarak klinika egyiptomi szulejmán amerikai
Kapcsolódó cikkek