Közélet

Japán Hirosima után a legnehezebb időszakát éli

Kan Naoto miniszterelnök szerint Japán a II. világháború óta nem élt át ilyen nehéz időszakot. A halálos áldozatok száma csak Myagi tartományban meghaladja a tízezret, és újabb robbanástól tartanak a fukusimai atomerőműben.

Kan Naoto miniszterelnök bejelentette, hogy 50 ezer katona is csatlakozik a mentési munkálatokhoz, amelyek még nem kezdődtek meg a földrengés által legerősebben sújtott területeken, ahol újabb erős rengésektől és szökőártól tartanak. A mentésben részt vevő katonák számát vasárnap százezerre emelték.

A japán kormányfő bejelentette, hogy hétfőtől gördülő áramkimaradások lesznek az országban, amely korlátozza a víz-, gázellátást, valamint bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat is.

A kormánynak egy mentőcsomagot is össze kell állítania, amiből a helyreállításokat tudják finanszírozni. Ebbe körülbelül 200 milliárd jen (2,4 milliárd dollár) kerülhet, ennyi maradt a büdzsé március 31-ig felhasználható keretéből.

Robbanás az erőműben, olvad a reaktormag

A tokiói atomügynökség szerint cézium és radioaktív jód mérhető az atomerőmű egyes számú reaktorának körzetében, vagyis megkezdődött a magolvadás a reaktorban, beindult az urán üzemanyag rudak ellenőrizetlen maghasadása. Arra kérik lakosokat, akik közel raknak az erőműhöz, hogy maradjunk nyugodtak, mert a legtöbb üzemanyag a reaktoron belül marad, és a reaktort leállították, és jelenleg hűtik. (NHK) A földrengés és szökőár után Japánban óráról órára rosszabb a helyzet. Eddig 430 emberről bizonyosodott be, hogy meghalt, és legalább 200 emberről feltételezik, hogy szintén halott. Ezen kívül több mint 740 ember eltűnt az ország északkeleti részén. Két atomerőmű reaktora veszélybe került, nukleáris vészhelyzetet hirdettek ki, és tíz kilométeres körzetben kiürítették a házakat.

A Tokyo Electric bórsavval kevert tengervizet készít elő, hogy a Fukushimai erőmű kettes és egyes reaktorát lehűtsék, írja a Reuters. A Guardian szerint több napba telhet, hogy kiderüljön: működik-e az eljárás. Az egyes és hármas reaktort egyébként már locsolták vízzel, hogy így hűtsék le őket.

A tokiói magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar állampolgár is a természeti csapás áldozatául esett volna. Az áldozatok között a mentési munkálatokban részt vevők is vannak - szombaton két rendőr vesztette életét Mijagi prefektúrában. Ötvenöt társukkal megszakadt a kapcsolat, nem tudni, mi történt velük.

Bozsik Béla, a magyar külképviselet ügyeletes diplomatája közép-európai idő szerint szombaton hajnalban az MTI-nek telefonon elmondta: átadták a japán külügyminisztériumnak azon magyar állampolgárok nevét, akik a nagykövetség nyilvántartása szerint a katasztrófa sújtotta területen élnek, de a tárca eddig nem jelezte, hogy az áldozatok között lennének. A nagykövetség hat magyar állampolgár iránt érdeklődött. Japánban összesen mintegy négyszáz magyar él, s feltételezhető, hogy magyar turisták is tartózkodnak a szigetországban, de ők rendszerint nem a most természeti csapás sújtotta vidékeket keresik fel - fűzte hozzá a diplomata.
 
A Baptista Szeretetszolgálatnak a mentésben részt venni akaró munkatársai szombat hajnalban megérkeztek Tokióba. Jelenleg arra várnak, hogy találkozzanak a RESCUE 24 globális mentőcsapat amerikai tagjaival. Mivel a japán kormány egyelőre csak Ausztráliától, az Egyesült Államoktól, Dél-Koreától és Új-Zélandtól kért külföldi segítséget, a Baptista Szeretetszolgálat készenléti csoportjának kiutazására nincs szükség.
 
A katasztrófa sújtotta öt japán prefektúrában 1350 ideiglenes menedékhelyet hoztak létre, amelyek több mint 210 ezer embert fogadtak be. Több mint egymillió, zömében az ország északkeleti részén lévő háztartásban nincs víz.
 
Fennakadások vannak az élelmiszerellátásban is. A 2100 kilométer hosszú, cunami sújtotta keleti partvidék szupermarketek előtt hosszú sorok állnak, s a a benzinkutakat is elárasztották a tankolni akarók gépkocsijai.
 
Tokióban szombaton helyreállt a vonatközlekedés, amelynek hiánya miatt pénteken tízezrek nem tudtak hazatérni a munkából. Számukra a városházán, kormányhivatalokban és egyetemek területén ideiglenes szállást alakítottak ki, de sokan huszonnégy órán át nyitva tartó presszókban, szállodákban, vagy a munkahelyükön töltötték az éjszakát.

A Tokyo Electric bórsavval kevert tengervizet készít elő, hogy a Fukushimai erőmű kettes és egyes reaktorát lehűtsék, írja a Reuters. A Guardian szerint több napba telhet, hogy kiderüljön: működik-e az eljárás. Az egyes és hármas reaktort egyébként már locsolták vízzel, hogy így hűtsék le őket. Raiffeisen piaci vélemény Japánban nem látnak egyelőre esélyt kamatemelésre az idei év

során, ennek megfelelően a mostani ülés még kommunikáció szempontjából sem hoz várhatóan változást. Érdekesebb lesz, hogy a soha nem látott földrengés, és az azt követő jenerősödés módosítja e kissé a pályát (az 1995-ös Kobe földrengést követő hónapokban 20%-ot erősödött a japán deviza).

Japánban az elmúlt hat hétben fele-fele arányban emelkedett illetve csökkent a Nikkei 225. A heti minimumpontján zárt február elei szintekre esve augusztus óta nem látott veszteségeket generálva. Nem kis szerepe volt ebben a három napja remegő földnek. A jövő héten ipari termelési adat, jegybanki kamatdöntés és átfogó gazdasági mutató jelenik meg. Az utóbbi esetében -0.8%-ról 1.4%-ra való ugrást várnak. A Richter-skála szerinti 8.9-es erejű földrengés hatására több gyárnak is be kellett zárnia. A leginkább érintett térségben, ami az ország GDP-jének 8%-át adja, főként autógyárak találhatóak. Ennek ellenére jelentős károkra nem számítunk. A jegybank közölte és valószínűleg jövő heti döntésén megerősíti, hogy töretlenül biztosítja a pénzügyi stabilitást. Talán még különleges programot is bevezet. A kormány szerint kiegészítő költségvetésre lehet szükség a károk fedezésére. Ez szerencsére elterelni a nyomást a miniszterelnökről, aki politikai nyomás alatt van pártfinanszírozási probléma miatt. -->
[enews_gallery id='385187']

Tokió reaktor földrengés Japán reaktormag cunami
Kapcsolódó cikkek