Közélet

Kadhafi nagy hibát követett el?

A líbiai hatóságok három holland haditengerészt tartanak fogva, miután a Kadhafihoz hű erők elfogták őket, miközben holland dolgozókat próbáltak kimenekíteni az észak-afrikai országból - közölte Hágában a holland védelmi minisztérium szóvivője.

A holland hatóságok "intenzív tárgyalásokat" folytatnak a Kadhafi-kormánnyal elengedésük érdekében - tette hozzá a holland szóvivő a BBC jelentése szerint. A három tengerész a Líbia partjai mellett állomásozó Tromp hadihajó fedélzetéről repült Sirte kikötőbe, ami Kadhafi egyik legfontosabb támaszpontja. A kérdés az, hogy a líbiai erők hajlandóak-e szabadon engedni a tengerészeket, tekintve, hogy a fogságba ejtésükkel közvetlen konfliktust gerjeszthetnek egy uniós tagállammal.

Közben az Arab Liga Kairóban bejelentette: fontolóra veszi, hogy támogassa-e a Líbia feletti repülési tilalom elrendelését, hogy véget vessenek a Kadhafi-ellenes felkelők elleni leszámolásoknak. Ám az Arab Liga kizárta annak lehetőségét, hogy támogasson bármilyen közvetlen külföldi katonai intervenciót.

Eközben folytatódnak az összecsapások az olajkészletei miatt stratégiai fontosságú Brega városában. Az AP jelentése szerint vadászrepülők indítottak támadást a város ellen, de az akció célpontját a helyiek nem tudták megjelölni. A fővárostól 740 kilométerre található városban eddig tizennégyen vesztették életüket, miután a múlt héten a forradalmárok elfoglalták a települést. Bregában található Líbia második legnagyobb olajfeldolgozója, Kadhafi pedig a jelek szerint kulcsfontosságúnak tartja a keleti országrészben található ellenzéki támaszpont felszámolását. A diktátor tegnap bejelentette, hogy véres háborúra készülhet a Nyugat, amennyiben amerikai vagy NATO-erők Líbia területére lépnek.

Az Egyesült Államok tegnap két hadihajót küldött Líbia partjaihoz, az amerikai haderő bevetésre készen vár az országhatárnál, ugyanakkor Washington eddig gondosan kerülte a közvetlen beavatkozás lehetőségének említését.

kadhafi Líbia Brega NATO haditengerész foglyul ejt olajkészlet
Kapcsolódó cikkek