Közélet

Szájer: Két szavazata legyen a magyar anyáknak

Az alkotmány előkészítése a végéhez közeledik, a szövegező bizottság elnöke csütörtökön terjeszti a Fidesz-KDNP frakció elé a dokumentum szövegét - mondta a szövegező bizottság elnöke az MR1 Kossuth Rádióban.

Szájer József az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy a végső változat megfogalmazásakor figyelembe vették a visszaküldött lakossági kérdőíveket, valamint az elmúlt hetekben a különböző társadalmi csoportoktól érkező észrevételeket is.

Szájer József kedden jelentette be, hogy az ország hivatalos nevének megváltoztatását kezdeményezi. Az alkotmányszövegező bizottság fideszes elnöke azt javasolja, hogy az új alaptörvényben Magyarország szerepeljen a Magyar Köztársaság helyett, ám ez természetesen ez nem jelent államformaváltást, hiszen Magyarország mint köztársaság létezik.

„Talán van érzelmi töltete is ennek, hiszen a Magyar Köztársaság közjogi jellegű szóhasználat, amit talán nem mindenki ugyanazzal a szeretettel használ, mint azt a szót, hogy Magyarország.” - mondta Szájer József. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja a héten dönt az új alkotmány szövegéről, amelyet hétfőn terjesztenek az Országgyűlés elé.

Szájer kérdésre válaszolva elmondta: javasolja, hogy a kiskorú gyermekek után plusz szavazati jogot kapjanak a családok. A jelenlegi terv szerint az anyák a családban lévő gyerek vagy gyerekek után rendelkeznének plusz vokssal, vagyis családonként csak egy "ráadás" szavazat járna.

Nem árult el biztosat Gulyás Gergely fideszes parlamenti képviselő, az alkotmányt előkészítő eseti parlamenti bizottság alelnöke arról, hogy benne lesz-e az új alkotmány koncepciójában a gyermekek után járó szavazati jog vagy sem.

Gulyás Gergely a Duna Televízió műsorának nyilatkozva a politikus azt mondta a gyerekek után járó szavazati jogról: ha benne lesz a tervezetben, de a nemzeti konzultációban a választók inkább nemet mondanak rá, lesz mód kivenni a koncepcióból, ahogy a helyzet fordítva is lehetséges, tehát adott esetben be is emelhetik azt a szövegbe, ha az emberek többsége támogatja. 

Való igaz, hogy a gyermekek után járó szavazati jog kérdése a jelenlegi demokratikus korlátokat feszegető javaslat. De a demográfiai helyzet alakulása kapcsán erre a kérdésre valamilyen megoldást kell találni, mert egyébként eljutunk oda, hogy az aktívak támogatása jelentéktelen lesz egy kormány fennmaradása vagy egy választási győzelem szempontjából. Ez pedig a demokráciában olyan nem kívánatos folyamatokhoz vezethet, amit elkerülni mindannyiunk érdeke – nyilatkozta Gulyás Gergely. "Lehet, hogy ezt itt és most nem lehet bevezetni, de azon gondolkodni kell, hogy egy jelentős társadalmi réteg érdekeinek képviselete az Országgyűlésben nem jelenik meg" - tette hozzá.



 

magyar köztársaság Szájer szavazat Magyarország alkotmány alkotmányozás
Kapcsolódó cikkek