Közélet

Washington a líbiai támadást fontolgatja

Amerikai katonai vezetők több opciót mérlegelnek a líbiai helyzetre adott válaszként.

Ám a TIME szerint Gates védelmi miniszter és vezető amerikai parancsnokok figyelmeztettek annak politikai következményére, ha Amerika ismét megtámadna egy mohamedán országot, még ha azért is, hogy támogasson egy népi felkelést. Ezzel kapcsolatban a magazin rámutat arra, hogy a Kadhafi rezsim fennmaradása az iszlám radikalizmus erőinek győzelmét jelezné.

A lap úgy tudja, Washington egyelőre nem a katonai beavatkozás lehetőségét mérlegeli, hanem más, a felkelőket segítő intézkedéseket. Ezek között szerepelne a repülési tilalom bevezetése, ha Kadhafi légicsapásokat indítana a forradalmárok ellen.

Egy ilyen lépés fontos jelzést adna nemcsak a líbiaiaknak, hanem mindenkinek a régióban, miszerint az Egyesült Államok valóban kötelezettséget vállal a régiós helyzet megváltoztatására. Ugyanakkor Washingtonban egyelőre egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy egy kisebb lépés is felszítaná az arab világ haragját és egy újabb közel-keleti háborúba sodorná az Egyesült Államokat.

Változás akkor várható, ha a Kadhafi-rezsim folytatja a brutális támadásokat a nép ellen, az ENSZ-nek ugyanis kötelessége megvédeni a lakosságot a tömeggyilkosságok ellen, ha a helyi hatalom erre képtelen.

Washington Gates haderő beavatkozás kadhafi ENSZ közbelépés Líbia
Kapcsolódó cikkek