Közélet

A túzokok miatt indít eljárás ellenünk az EU

Az Európai Bizottság a természetvédelmi EU-előírások betartására szólította fel szerdán Magyarországot.

Az uniós végrehajtó testület ilyen jellegű hiányosságokat vélt találni egy olyan területen, amely világszerte veszélyeztetett madárfajoknak ad otthont. Az ügy brüsszeli leírása szerint a magyar hatóságok elektromos légvezeték építését engedélyezték az uniós madárvédelmi irányelv értelmében védett területnek minősülő "Felső-kiskunsági szikes puszták és turjánvidék" területén.

Az 1400 méter hosszú vezeték olyan területet keresztez, amely számos madárfaj, köztük a világszerte veszélyeztetett túzok (Otis tarda) élőhelye. A terület korábban a túzok magyarországi védelmére létrehozott, a brüsszeli bizottság által társfinanszírozott LIFE-természet program része volt.

A program egyik célkitűzése "a kifejlett egyedek mortalitását előidéző fő tényezők csökkentése volt, különös tekintettel a túzok hagyományos dürgő- és telelőhelyeit összekötő légi folyosót keresztező légvezetékek veszélyes szakaszainak eltávolítására". A vezeték megléte ezért e program célkitűzéseivel is összeegyeztethetetlennek tűnik - állapította meg az Európai Bizottság, amely már 2008-ban jogsértési eljárást indított emiatt. Az ügyet azonban 2010 elején lezárták, miután a magyar hatóságok vállalták, hogy 2011 áprilisáig eltávolítják a légvezeték veszélyes szakaszait. Az Európai Bizottság értesülései szerint erre nem került sor, ezért uniós jogsértési eljárás keretében indoklással ellátott véleményt küld Magyarországnak.

környezetvédelem eljárás Európai Bizottság Life természetvédelmi terület túzok
Kapcsolódó cikkek