Közélet

Kurier: a tömegek lázadása elmaradt az Orbán-kormány ellen

Az osztrák Kurier elemzést közölt az Orbán-kormány egy évéről.

Ha most vasárnap tartanák a választásokat, a Fidesz nem aratna olyan elsöprő győzelmet, mint tavaly áprilisban, de továbbra is bőséges támogatottságot élvez - írta Romana Klär, a Kurier című osztrák napilap munkatársa szombati cikkében, górcső alá véve az Orbán-kormány első évét. 2010-ben a nemzeti konzervatív Fidesz olyan nagy bizalmi előleget kapott a választóktól, hogy kétharmados többséggel láthat hozzá a társadalom átalakításához - olvasható a lapban.

"Fontos hivatalok, intézmények és tudományos tisztségek megtöltése Orbánnak tetsző emberekkel gyorsan és a tömegek lázadása nélkül zajlott le" - fogalmazott a cikk szerzője. A nemzetközi bírálatokat kiváltó médiatörvény belföldön alig keltett érdeklődést, s a törvényt a véleményszabadságot korlátozónak nevezte. Az új alaptörvény Istenre, a családra és a Szent Koronára való hivatkozása sokaknak hat a nemzeti érzéseire - fogalmazott Romana Klär.

A szerző értékelése szerint a továbbra is feszült gazdasági helyzet alapvető szerepet játszik abban, hogy olyan nagy a különbség aközött, ahogy külföldön érzékelik, és ahogy a lakosság nagy része látja Orbán Viktor intézkedéseit. "Míg az egyik a régi értékek felé fordulást és a hatalom megszilárdítását látja, a másik nagyobb stabilitást és biztonságot remél" - fejtette ki a szerző, utalva arra, hogy megközelítőleg azonos fogyasztói árak mellett Magyarországon jóval alacsonyabb az átlagkereset, mint Ausztriában. A szocialistákban kevesen látnak alternatívát, a "szélsőjobboldali" Jobbik, illetve az LMP leginkább a fiatalokat szólítja meg - írta Klär.

Orbán hívei a keményen dolgozó felső középosztálybeliek közül kerülnek ki - olvasható a cikkben. A szerző szerint az adókönnyítések ennek a rétegnek kedveztek; a család, a vallás és a nemzeti beállítottság nagy becsben van náluk. Az viszont, aki csalódott a Fideszben, elfordul a politikától. Nyugdíjasok és a rosszul fizetett munkások azt látják, hogy "rajtuk spórolnak". Nekik alig használ valamit, hogy a nagyvállalkozókat is a kasszához szólítják - vélekedett a cikk szerzője, felidézve, hogy csökken a munkanélküli segély folyósításának időtartama. Az érintettek 11 százaléka esetében csak nagyon nehezen teljesülhet a várakozás, hogy ilyen hamar munkát találnak - tette hozzá.

A lap szombati számában interjút közölt Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövettel. A diplomata egyebek között kijelentette: az elmúlt húsz évben egy kormány sem látott olyan intenzíven munkához, mint a jelenlegi, s ez nem megy konfliktusok nélkül. "De máris sok mindent elvégeztünk" - tette hozzá. "Fontos, hogy kikerüljünk a gazdasági gödörből" - felelte a kormány fő célkitűzésére vonatkozó riporteri kérdésre, felsorolva a kormány több gazdaságpolitikai intézkedését.

Orbán Viktor Szent Korona médiatörvény alaptörvény orbán-kormány Fidesz
Kapcsolódó cikkek