Közélet

Vonatra kényszerítené az EU a repülővel utazókat

Az Európai Unió közlekedésfejlesztési terve szerint a következő negyven évben 60 százalékkal csökkentenék a közlekedésből származó üvegházhatású gáz kibocsátást.

Siim Kallas, az EU közlekedését felelős biztosa ambiciózus tervet jelentett be az környezetvédelmi céljai kapcsán. Brüsszel 40 év alatt 60 százalékkal csökkentené a közlekedési eszközök által megtermelt széndioxid mennyiségét, ehhez pedig Kallas szerint a legjobb módszer, ha a rövid távú, illetve belföldi repülőjáratokat gyorsvasútra cserélik. A Guardiannek nyilatkozva a biztos példaként a Heathrow-t említette, ahol kapacitásnövelésre lenne szükség, de ehhez nincs elég kifutópálya.

Kallas szerint a probléma legjobb megoldása, ha lecsökkentik a rövidtávú járatokat, ahogyan ezt például Spanyolország is megtette. Barcelona és Madrid viszonylatában a forgalom 50 százalékát most már a vasutak bonyolítják, ami a biztos szerint kényelmes megoldás az utasoknak és egyúttal üzletileg is jó döntés, hiszen így a légitársaságok a hosszú távú járatokra koncentrálhatnak.

Kallas egyébként ebben a hónapban már a címlapokra került azzal, hogy javasolta: 2050-re tiltsák ki a hagyományos üzemű gépkocsikat a városközpontokból. A biztost számos kritika érte a javaslat kapcsán, de erre mindössze annyit reagált: akinek nem tetszik az elképzelés, az álljon elő más megoldással a kibocsátás csökkentésére.


 

kibocsátás Kallas üvegházhatású gáz EU közlekedési biztos
Kapcsolódó cikkek