Közélet

Ír őse nyomában Barack Obama

„Nincs még egy olyan ír, mint Barack O’Bama” – a Corrigan Brothers három évvel ezelőtti dala „valóra vált” tegnap, amikor az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke ellátogatott szépapja szülőföldjére, az írországi Moneygallba.

A háromszáz lelkes falu kocsmájában királyi fogadtatásban részesült Barack Obama, aki egyhetes európai körútja első napján szakított időt az 1850-es években kivándorolt ős, Fulmouth Kearney nyomainak felkutatására.

Ha nem is királyokat megillető, de mindenképpen kitüntetett figyelem kíséri Obamát. Ma kezdődő, kétnapos nagy-britanniai látogatásán nemcsak II. Erzsébet királynő fogadja, de – a hírek szerint az európai túra csúcspontjaként beharangozott – beszédet mond a brit parlament két házának közös ülésén is, ami általában az uralkodó kiváltsága. Mindez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a brit–amerikai viszony annyira jó lenne – figyelmeztet a Financial Times.

A londoni üzleti lap emlékeztet például arra, a líbiai konfliktus megmutatta, manapság korántsem annyira „egybehangzó” a két ország véleménye, mint az iraki háború idején. Ennek megfelelően a brit sajtó kedvenc témája az lett az utóbbi napokban, Obama vajon használja-e beszédében a két ország kapcsolatát jellemző „különleges partneri viszony” kifejezést.

Az elnök Londonból a franciaországi Deauville-ba látogat, ahol a Franciaország által elnökölt G8 tart csúcstalálkozót csütörtök–pénteken. A világ legnagyobb gazdasági hatalmait tömörítő szervezet soros ülésének egyik fő témája az arab világ segítése a felkelések után, de a tervek szerint Obama kétoldalú tanácskozást folytat majd a házigazda Nicolas Sarkozy államfőn kívül Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel és Kan Naoto japán miniszterelnökkel is.

A látogatás utolsó állomása Varsó, ahol Obama egy a Keleti Partnerség csúcshoz hasonló találkozó – kelet- és közép-európai vezetők részvételével tartott vacsora – díszvendége lesz a hétvégén. A fő téma itt a transzatlanti katonai együttműködés lesz, a lengyelországi amerikai jelenlét erősítésén túl pedig a Csehország, Lengyelország és Románia által kialakítandó védelmi pajzs kerülhet szóba.

Barack Obama nyolcadik európai látogatásán feltűnően kerüli az Európai Uniót: sem a brüsszeli adminisztrációval, sem a soros elnökséggel nincs hivatalos közös program az egy hét alatt – más kérdés, hogy a lengyelországi látogatás vajon megelőlegezett bizalom-e a következő féléves elnökségnek, vagy csupán a tavaly, Lech Kaczynski államfő temetésére beígért, az izlandi vulkánkitörés miatt meghiúsult vizit bepótlása.

Medvegyev Líbia írország ír Barack Obama
Kapcsolódó cikkek