Közélet

Kilométeres autósorok - Óriási benzin- és élelmiszerhiány Líbiában

Miközben a hosszú kilométereken át az autók üzemanyagra várakoznak, a gépkocsivezetáők dühödt szóváltásba erednek a benzinkutakat őrző katonákkal, számos bolt pedig zárva tartott vasárnap, holott az munkanapnak számit.

A líbiai főváros lakói már érzik a felkelés nyomán támadt élelmiszerhiányt - írja a Tripoliról szóló jelentésében az AP. A hírügynökség szerint az áruhiány drámai módon jelzi, hogy a közel három hónapos felkelés és az emiatt támadt káosz milyen mértékben sújtja a főváros és Líbia más, Kadhafi-uralta területeinek mindennapi életét. A benzinhiány olyan mértéket öltött, hogy az autósok több kilométeres sorokban állnak a kutaknál, sokan ott is hagyják

A nemzetközi szankciók éreztetik hatásukat, számos utánpótlási útvonal bizonytalan, és nincs elég szakember, aki a várost irányíthatná. A pékségek nagy része nem vagy csak csökkentett kapacitással működik, mivel a dolgozók nagy része egyiptomi bevándorló volt, akik elmenekültek az országból, amikor a konfliktus súlyosbodott. A nemzetközi szervezetek adatai szerint eddig mintegy 600 ezren hagyták el Líbiát, többségük bevándorló.

Tripoli belvárosában ugyan nyitva tart számos üzlet, ezek között sok ékszerész, de a tulajdonosok csak a kirakatot tudják felmutatni, árut nem tartanak a boltokban, mivel – mint mondják – úgysem igen akad vevő.

Egy Tripoliban dolgozó mérnök a líbiai televízióban a NATO-t okolta a hiányokért, amely a katonai erőt képviseli Kadhafi ellen, viszont az átlaglakosok a rendszert hibáztatják a nehézségekért. Abdel-Hafidh Ghoga, a felkelők szóvivője Bengáziban azt mondta, Kadhafi a teljes üzemanyagkészletet a hadsereg számára tartja fent, így a lakosságnak már nem jut.

Washington nyilatkozatai nem arra utalnak, hogy a helyzet egyhamar változhat. Tom Donilon, Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója elismerte, hogy Kadhafi továbbra is hatalomban van, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok megvédte a líbiai civileket és mostantól a nemzetközi közösség dolga, hogy folytassa a nyomásgyakorlást. "Az idő Kadhafi ellen dolgozik" – fogalmazott a tanácsadó.

 

bengázi felkelő benzinhiány kadhafi élelmiszerhiány Líbia Tripoli
Kapcsolódó cikkek