Közélet

Miért hiszik el az amerikaiak, hogy bin Laden halott?

Az Egyesült Államok közölte, meggyőző eszközöket alkalmazott Oszama bin Laden személyazonosságának megerősítésére, tudva, hogy sokan lesznek majd, akik kételkednek a terroristavezér halálhírének hitelességében.

Amerikai hivatalos személyek a kétkedést egybevetik azzal az érzékenységgel, amelyet az lobbantana lángra, ha nyilvánosságra hoznák a holt al-Kaida vezérről rendelkezésre álló fotókat és a tengeri temetéséről készített videót.

"Mindent elkövetünk annak biztosítására, hogy senkinek se legyen alapja cáfolni, hogy elkaptuk Oszama bin Ladent" - hangoztatta John Brennan, Barack Obama elnök terrorellenes tanácsadója. Kijelentette, az Egyesült Államok minden rendelkezésre álló információt megoszt a közvéleménnyel, hogy ne csak az amerikai nép, de a világ is "pontosan értse, mi történt". A hivatalos közlés szerint bin Laden személyazonosságát DNS-teszttel, fotók összevetésével és a helyszínen a terrorista feleségeként számon tartott nő vallomásával igazolták eddig.

Az AP tudósítása szerint érdekes, hogy az al Kaida egyik szóvivője mártírnak nevezte bin Ladent és ezzel közvetve igazolta a terrorista halálát. Ugyanakkor a hírügynökség szerint elkerülhetetlen, hogy a bin Laden mítosz tovább éljen. Ennek egyik első jele, hogy a likvidálás helyeként megjelölte pakisztáni Abbottabad város lakói nem csak hogy a halálhírt nem fogadták el, de abban is kételkednek, hogy az al Kaida vezére valaha is ott élt.

Az amerikaiak által kommunikált tengeri temetésről szóló videót állítólag hamarosan nyilvánosságra hozzák, viszont az a tény, hogy bin Laden holttestét a tengerbe dobták, további tápot adhat a kétkedőknek. Brad Sagarin, az Észak-Illinoisi Egyetem pszichológusa egyébként úgy véli, hogy a legtöbb amerikai azért hiszi el a bin Laden haláláról szóló hírt, mert nem tudja elképzelni, hogy Washington ilyen nagy hazugsághoz ragaszkodjon.

fotó videó halálhír halott dns teszt Bin Laden
Kapcsolódó cikkek