Közélet

Obama: Még nincs vége a veszélynek - bin Laden csak arc volt?

Barack Obama elnök arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy az al Kaida vezérének likvidálását követően is maradjanak éberek, és bár konkrét fenyegetésekről nem tudnak, a támadások kockázata továbbra is fennáll.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az FBI ugyan nem tett közzé figyelmeztetést arra nézve, hogy kézzelfogható veszély állna fenn bin Ladent meggyilkolása nyomán, de a biztonsági intézkedéseket valószínűleg fokozzák annak érdekében, hogy védelmet nyújtsanak esetleges megtorlással szemben.

"Nem kétséges, hogy az al Kaida folytatja majd a támadásokat ellenünk. "Ezért ébereknek kell maradnunk és azok is leszünk, mind odahaza, mind külföldön" - szögezte le az elnök, hozzátéve, hogy az al-Kaida egyéb ágai továbbra is veszélyesek.

Barack Obama vasárnap éjjel, a washingtoni Fehér Házból élőben közvetített rendkívüli televíziós beszédében jelentette be, hogy az Egyesült Államok egy katonai műveletben végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével.

Közép-európai idő szerint hétfő reggel 9 óra előtt az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára 95 centtel 124,94 dollárra, a West Texas Intermediate (WTI) ára pedig 1,27 dollárral 112,66 dollárra csökkent. Az arany ára unciánként (1 uncia = 31,1 gramm) azonnali szállításra 5 dollárral 1.540,39 dollárra csökken. Az ezüst ára Barack Obama amerikai elnök bejelentése után közvetlenül 10 százalékkal csökkent, hétfő reggel 9 óra körül 6,6 százalékos csökkenéssel, unicánként 44,64 dolláron állt

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint bár bin Ladent a közvélemény az al Kaida vezetőjének tartotta, valós szerepe csak jelképes volt és más terrorista vezetők által irányított militáns csoportok vették át a támadások szervezését. Az al Kaida Egyesült Államok ellen irányuló támadásainak nagy részét a szervezet jemeni szárnya, az AQAP vállalta magára.

Többek között ez a csoport hajtotta volna végre októberben azt a meghiúsított merényletet, amelynek során nyomtató festékpatronoknak álcázva próbáltak bombákat küldeni az Államokba teherszállító repülőgépeken. Szintén az AQAP áll a mögött a 2009-es, szintén meghiúsított támadás mögött, amit egy nigériai férfi hajtott volna végre egy amerikai repülőn.

Obama terrorista al kaida FBI aqap Bin Laden
Kapcsolódó cikkek