Közélet

Strauss-Kahn és a nők - A legfrissebb összeesküvés elméletek

Dominique Strauss-Kahn április végén úgy nyilatkozott a Libération című lapnak, hogy az elnökválasztási kampány során előfordulhat, hogy beleesik a "női csapdába".

Az IMF vezetője az április 28-án megjelenő lapszámban nyíltan beszélt a nők iránti vonzalmáról és nem tagadta, hogy ezt a gyengeségét akár a politikai ellenfelei is kihasználhatják. Strauss-Kahn akkor nem zárta ki, hogy beleesne egy nő segítségével felállított csapdába, megjegyezve, hogy három dologgal "foghatják meg": a nőkkel, a pénzzel és zsidó származásával.

Mint arról beszámoltunk, a 2012-es elnökválasztásokon bizonyosan Strauss-Kahn lehetett volna a szocialisták jelöltje, a friss mérések szerint fölényesen győzte volna le Nicolas Sarkozyt. A hétvégén kirobbant ügy ugyanakkor akkor is meghiúsíthatja terveit, ha végül ártatlannak nyilvánítják, mivel az eljárás hónapokig húzódhat, a jelöltállítás határideje viszont június végén lejár. Egy hete a leendő jelölt ellen azért indult lejárató kampány, mert fotoriporterek egy 100 ezer dolláros Porschéban fényképezték le, ezt a francia jobboldal arra használta fel, hogy hangsúlyozza: Strauss-Kahn nem a nép embere.

A Business Insider összefoglalója szerint Strauss-Kahn akkor úgy nyilatkozott, hogy egy privát találkozó alkalmával felszólította Nicolas Sarkozyt, hogy hagyja abba a magánéletével kapcsolatos piszkos trükkök használatát az elnökválasztási kampányban. Az IMF vezetője akkor azt feltételezte, hogy a csapdához alkalmazott nőnek akár fél-egymillió eurót is fizethetnek azért, hogy azt állítsa: Strauss-Kahn megerőszakolta.

Egyébként a francia elnökválasztási lejárató trükk verziót támaszthatja alá az az információ is, miszerint a Strauss-Kahn botránnyal kapcsolatos hírt éppen egy Sarkozy pártjában tevékenykedő aktivista hozta nyilvánosságra elsőként. Mi több, a francia Le Post című lap szerint Jonathan Pinet, egy politológus hallgató azelőtt tette fel a letartóztatással kapcsolatos hírt, mielőtt arra egyáltalán sor került volna. Az első weboldal, amely hírt adott az ügyről, a szintén jobboldali 24heuresactu volt a Telegraph szerint. Pinet tagadta, hogy politikai összeesküvés részese lenne, és azt állítja, hogy egy a Sofitelben dolgozó barátjától értesült az eseményről.

A másik változat szerint Strauss-Kahnt az amerikai bankárkörök ejtették csapdába azért, mert így akarták elejét venni az IMF politikájának, ami jelentős veszteséget okozott ezeknek a köröknek. A Market Oracle ezt azzal indokolja, hogy a közelmúltban az IMF vezetője iránymutatásával új stratégiát kezdett kommunikálni, amelyben többek között a méltányosságot és a csökkentését hangsúlyozza. Ez jelentős váltás a korábbi, elsősorban a globális tőke szereplőit előtérbe helyező politikához képest, ahogyan azt a Nobel-díjas Joseph Stiglitz egy a közelmúltban lapunkban is megjelenő írásában elemezte.

Stiglitz itt úgy fogalmaz: Strauss-Kahn legutóbb a Brookings Institution előtt tartott egyik beszédében úgy fogalmazott: „Végső soron a foglalkoztatás és a méltányosság egyaránt építőkövei a gazdaságnak és a prosperitásnak, a politikai stabilitásnak és a békének. Ez az IMF mandátumának a lényege, ezért munkája középpontjába kell helyezni.”

Strauss-Kahn az IMF éles eszű vezetőjének bizonyult. Azt pedig csak őszintén remélhetjük, hogy a kormányok és a pénzügyi piacok megszívlelik a szavait. A Market Orcale megfogalmazása szerint tehát Strauss-Kahn megváltozott és a senki földjére lépett, ezért "eltaposták, mint egy bogarat". Mellesleg: letartóztatását követően feladatait John Lipsky, a helyettese vette át, aki korábban a JP Morgan alelnökeként tevékenykedett.

csapda IMF Sarkozy elnökválasztás Strauss-Kahn bankár
Kapcsolódó cikkek