Közélet

Tényleg lefejezték az al Kaidát

Guido Steinberg iszlám-szakértő úgy látja, hogy Oszama bin Laden halálával valóban véget ért egy korszak az al Kaida számára, amely a jövőben jelentősen veszít politikai jelentőségéből.

Steinberg szerint hiába próbál meg nagyobb szerepet vállalni az al Kaida a Közel-Kelet destabilizálásában, az elmúlt hónapok eseményei megmutatták, hogy a radikális iszlamista szervezettől más csoportok vették át a politikai kezdeményezést.

A tunéziai és egyiptomi forradalomban sem tudott szerephez jutni az al Kaida, annak ellenére, hogy az egyiptomi kormány megbuktatása deklarált célja volt. A rezsimváltás kezdeményezői a régióban most már a demokratikus erők, a nők, és a mainstream muszlimok, akik az erőszak ellen foglalnak állást. Bin Laden halálával a terrorszervezet végképp elveszítette befolyását a térségben – mondta a Der Spiegelnek Guide Steinberg.

Az iszlám-szakértő úgy látja, hogy a közeljövőben több terrortámadásra kell számítani Tunéziában, Egyiptomban és Jemenben, jellemzően amerikai célpontok ellen, de az agresszió mértéke vélhetően még így sem haladja meg az elmúlt években tapasztalható – véli a szakértő. Ráadásul az al Kaida elveszítette karizmatikus vezetőjét, akit jelenleg senki nem pótolhat, mivel egyik jelölt sem rendelkezik azzal az összetartó erővel, ami bin Ladenre volt jellemző. A legvalószínűbb utód, Ayman al-Zawahiri a szervezet egyiptomi szárnyának vezetője és emellett nem elég karakteres személyiség.

 

terrorszervezet Oszama bin Laden Tunézia al kaida Jemen Egyiptom
Kapcsolódó cikkek