Közélet

Utolsó figyelmeztetés Merkelnek

Brémában politikai földrengésről nem beszélhetünk, de a CDU számára utolsó figyelmeztetés a hétvégi választási eredmény. A kormánykoalícióban fordulatra van szükség, és azt végre hitelesen kel csinálni.

Idén már harmadik választási vereségét szenvedte el a kormánykoalíció Németországban. Brémában hagyományosan erős a Szociáldemokrata Párt (SDP), ezért a hétvégi választási eredményekben nem az az igazán érdekes, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) alul maradt a választási küzdelemben. A megdöbbentő, hogy több mint 5 százalékot veszített támogatottságából a négy évvel ezelőtti eredményhez képest, és a zöldek most először előzték meg a CDU-t egy tartományi választáson. A brémai parlamentbe a legfiatalabb és a legidősebb képviselő is a zöldektől érkezik – hívja fel a figyelmet a Süddeutsche Zeitung. De nem ez az egyetlen jele annak, hogy új tömegpárttá növik ki magukat a két hagyományos néppárt, a CDU és az SDP mellett.

Bréma a legkisebb tartomány, így hiba lenne első ránézésre messzemenő következtetések levonni az eredményekből. Figyelemre méltó azonban, hogy a zöldek itt kezdték felemelkedésüket, a baloldal itt szerezte első mandátumát egy nyugati tartományban 2007-ben, és itt lépett először koalícióra (1991-ben) az SDP, az FDP és a zöldek. Bréma tehát a „politikai kísérletek laboratóriuma”. Így az itteni fejlemények lehetnek az első jelei annak, hogy hamarosan akár jelentősen átrajzolhatják a szövetségi köztársaság politikai térképét is.

Angela Merkel eltökélt célja volt, hogy a CDU támogatottságát végre megerősíti a nagyvárosokban. Ezt részben a dolgozó nőknek nyújtott előnyökkel próbálta elérni. Ugyanakkor a legutóbbi tartományi választási eredmények, valamint a közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy próbálkozásai egyelőre kudarcba fulladtak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Bréma választás CDU Merkel vereség
Kapcsolódó cikkek