Közélet

Élvonalbeli "hangyák" élnek a szomszédunkban

Ausztriában 297 háztartásnak van 100 millió dollárt meghaladó vagyona. Nyugati szomszédunk ezzel a világrangsorban az ötödik helyen szerepel. Európában egyedül Svájc előzi meg.

A Boston Consulting Group (BCG) a világ vagyonáról készített jelentése szerint 2010 nagyon jó év volt a gazdagok számára, hiszen a legvagyonosabbak még gazdagabbak lettek. A gazdagok vagyona 9 ezer milliárd dollárral 121,9 ezer milliárdra nőtt egy év alatt. Az offshore számlákon kezelt is gyarapodott 2010-ben előző évhez képest: 7,5 ezer milliárdról 7,8 ezer milliárd dollárra nőtt.

A legtöbb gazdag továbbra is az Egyesült Államokban él: az amerikai családok 4,5 százaléka, azaz 5,22 millió számít gazdagnak a BCG szerint, ebből 2,7 millió számít „ultragazdagnak”, tehát nettó vagyona meghaladja a 100 millió dollárt. A lista második helyén Japán áll, ahol 1,53 család számít vagyonosnak, a gazdagok gyarapodásához a jen árfolyam is hozzájárult.

A legdinamikusabb növekedést Kína produkálta, ahol jelenleg 1,11 millió háztartás számít gazdagnak, pontosan harmadával több, mint tavaly. A Forbes becslése szerint ugyanakkor a távol-keleti országban sokkal több a vagyonos, mint az Egyesült Államokban, ezt azonban nem lehet számokkal kimutatni. India – amelyet sokszor hasonlítanak Kínához – e listán meg sem közelíti ázsiai vetélytársát, a BCG szerint ugyanis csak 11-dik a legtöbb gazdag családot számláló listán. A BCG munkatársa szerint Indiában nagyon nagy vagyon kevés ember között oszlik meg. Kínában több az olyan vagyonos, aki úgymond „bankszámlaképes”, ugyanígy oszlik meg a vagyon Szingapúrban, Svájcban, Katarban és Hong Kongban.

A gazdagok vagyonának 35 százalékát befektetési alapokban tartják, ez még mindig négy százalékkal alacsonyabb arány, mint 2007-ben. A BCG szakemberei szerint ez annak köszönhető, hogy a válság miatt a vagyonosok kivonták pénzüket a kockázatok befektetésekből, s ez lassan szivárog vissza.

Ausztriában minden 100 ezer háztartásból 8-nak a vagyona meghaladja a 100 millió dollárt, s ezzel nyugati szomszédaink a legvagyonosabb európaiak Svájc után.

BCG vagyon pénzügy Egyesült Államok befektetési alap gazdag Ausztria
Kapcsolódó cikkek