Közélet

Már az űrállomáson is káosz van - A Szojuz visszatér

Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) vezetője szerint káosz uralkodik a Nemzetközi Űrállomáson, mert az azt igénybevevő államok nem tudtak megállapodni arról, hogyan szervezzék meg az asztronauták és az ellátmány szállítását.

Jean-Jacques Dordain, az ESA feje úgy látja, hogy a Nemzetközi Űrállomás ugyan "fényes siker", ugyanakkor a szállítási kérdések kapcsán mostanra kaotikus helyzet alakult ki. Az amerikaiak leállították az űrsiklóprogramot, ami azt jelenti, hogy júliustól kizárólag az orosz űrkutatási hivatal rendelkezik olyan eszközökkel, amelyekkel az állomásra szállíthatnák az űrhajósokat.

Az európai fejlesztésű, személyzet nélküli ATV és a japán HTV szállítójárművek ugyanis felizzanak az atmoszférában, miután a rakományt leszállították az űrállomásra, így mostanra kizárólag az orosz Szojuz rendszert használhatják az európai űrhajósok. A Szojuz viszont nem alkalmas nagyméretű berendezések szállítására, mégis kénytelenek lesznek bevetni a július 8-a után, amikor az amerikai űrsiklókat nyugdíjazzák.

"A helyzetünk – finoman szólva – nem a legjobb – idézte a Telegraph Dordainnek a párizsi légibemutatón tett nyilatkozatát. Az ESA vezetője szerint az űrprogram legnagyobb tanulsága az volt, hogy többet kellene egyeztetni, ezért anarchikus helyzet alakult ki a szállítások terén.

nemzetközi űrállomás NASA űrsikló Szojuz esa
Kapcsolódó cikkek