Közélet

Próbaidő, diákmunka - Kiket hogy érintenek a változások?

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által múlt pénteken benyújtott munkaügyi salátatörvény-tervezet egyes részleteit már az elmúlt hetekben megismerhette a közvélemény. A legtöbben a próbaidő meghosszabbítását emelték ki, de egyéb fontos változtatásokat is tartalmaz a javaslat. Fontos változás, hogy a munkaügyi ellenőrzések csapásiránya a kkv-król eltolódik a nagyobb foglalkoztatottak irányába.

Az egyik legmeglepőbb változás ezen a területen, hogy öt év után az úgynevezett belépési tájékoztató hiánya miatt ismét munkaügyi bírság szabható ki.

Némi lazítás is várható azért a munkaügyi ellenőrzések kapcsán, így például az első alkalommal hibázó kkv munkáltató nem kap munkaügyi bírságot, csak figyelmeztetést, vagy valamilyen kötelező határozatot. „Összességében nem arról van szó, hogy kevesebb lesz a munkaügyi ellenőrzés, vagy enyhébb lenne az egyes szabálytalanságok megítélése, várhatóan az ellenőrzések fő csapásiránya a kkv-król eltolódik a nagyobb foglalkoztatók irányába.” – értékeli a kilátásokat a BDO szakértője, Máriás Attila.

Újdonság emellett, hogy a javaslat egyértelműen rendezheti az iskolaszövetkezetek helyzetét. Ez már nagyon időszerű volt, mivel hogy több tízezer diák vállal munkát ilyen szervezeteken keresztül. A törvény végre egyértelművé tenné, hogy az iskolaszövetkezeti tag munkaviszonya nem színlelt szerződéssel történő munkaerő kölcsönzés, hanem egy olyan speciális jogviszony, melynek sajátos velejárója, hogy szolgáltatásnyújtás keretében munkavégzésre átadják a tagot egy másik gazdálkodónak.
 
A bejelentés – egyszerűsített foglalkoztatáshoz hasonló módon történő – megtétele, határozott idejű munkaszerződés megkötése  kötelezővé válik. A munkaügyi felügyelők pedig többek között ellenőrizhetik a munkáltató iskolaszövetkezet valós hátterét, a tanulói/hallgatói jogviszony fennállását is, sőt, a bejelentések meglétét is.

Menetrendszerűen, ismét változik az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény is, ahol kifejezetten kkv-barát változások várhatók. A tervezet ugyanis kimondja, hogy egyszerűsített foglalkoztatásra irányul írásos munkaszerződés esetén nem kell írásos munkaidő-nyilvántartást vezetni, és a munkabérről sem kell írásos elszámolást adni. Mint az köztudott, egyszerűsített foglalkoztatás esetén nem kötelező írásos szerződést kötni, ám a fenti engedmények bizonyára mégis sok munkáltatót ösztönöznek majd erre– mutatott rá a szaktanácsadó.
 
„A tervezettel kapcsolatban a leggyakrabban talán a próbaidő maximális tartamának hat hónapra történő bővítésére hivatkoznak, ez azonban már a korábbi hetekben is eldöntött iránynak tűnt - mutatott rá Máriás Attila. A rugalmasságának további javítását szolgálhatta volna, ha mindezt nem kötik kollektív szerződéshez, illetve a kkv-kra is kiterjesztik, ez azonban úgy tűnik, ebben a szakaszban nem valósul meg.”
 
Szintén nem okozott már meglepetést az a módosítási javaslat, amely alapján a jövőben a rendkívüli munkavégzés egyes fajtái esetében a munkáltató egyoldalúan dönthet úgy, hogy pótlék helyett szabadidő-kompenzációt biztosít.

munka munkaügyi ellenőrzés próbaidő szabadság 2011 törvénykönyv pótlék szabadidő
Kapcsolódó cikkek