Közélet

A házas férfiak jobban keresnek, mint nőtlen társaik

Egy frissen készült kutatás új értelmet ad annak, ha valakire azt mondjuk, hogy pénzért házasodik. Egy londoni és egy izraeli egyetem felmérése szerint a nős férfiak többet keresnek, mint egyedülálló társaik. Mi több, sokkal jobb szociális képességekkel rendelkeznek.

Az, hogy valaki nős-e, vagy sem ma már arra is hatással lehet, hogy mennyit keres. A házas férfiak ugyanis jóval többet keresnek, mint azok, akik nem vezettek senkit az oltár elé – derül ki a londoni Queen-Mary és az izraeli Ben-Gurion Egyetem felméréséből. A kutatók 5000 profi – az észak-amerikai ligában játszó - baseball játékos bruttó jövedelmét vizsgálta meg. A választást azzal indokolták, hogy a teljesítményük tekintetében a baseball játékosokat tudják a leginkább összehasonlítani.

Az eredmény meglepő volt: a házas baseball-játékosok 16 százalékkal többet keresnek, mint a nőtlen profik. A házasok átlagosan 4,3 millió dollárt kerestek egy évben, míg az egyedülállóknak 690 ezer dollárral kevesebbel kellett beérniük.

Mindezek ellenére a kutatók kizárják azt, hogy a házas létnek bármiféle hatása lenne a játékosok teljesítményére, amelyet egyébként a fizetésükkel díjaznak, tehát azt is, hogy egy férfi azért kapjon magasabb juttatást, mert házas.

Az ok, amiért ekkora különbség lehet a fizetés között, az lehet, hogy a házas férfiak jobb csapatjátékosok, hiszen már megtanulnak alkalmazkodni egy másik emberhez, s jobb vezetői képességekkel rendelkeznek. Mindemellett a házasság intézménye a munkaadók szemében a stabilitást és megbízhatóságot jelent. Visszatérve az amerikai liga játékosaira: a házasok több meccset tudtak megnyerni, mint egyedülálló társaik.

házasság munkavállalás kereset baseball családi állapot
Kapcsolódó cikkek