Közélet

Kilátástalan a jövőnk?

A volt szocialista országok közül Magyarországon és Romániában a legkevésbé elégedettek az emberek az életükkel – derül ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank közös felméréséből.

A jövőbeli várakozások tekintetében is kifejezetten rossz értékekkel rendelkezik Magyarország. A magyarokra minden túlzás nélkül a kilátástalanság jellemző a felmérés szerint. A korrupció elterjedtségét is igen nagymértékűnek tartják az emberek, és a többi országgal összehasonlítva a társadalmi, illetve az intézményekbe vetett bizalom szintje is alacsony.

Az EBRD és a Világbank négyévente végez átfogó kutatást az egykori vasfüggöny keleti felén lévő országokban, amelynek során azt vizsgálja, a gazdaság átalakulása hogyan befolyásolja a közvélemény megítélését a demokráciáról, a piacgazdaságról, az állam szerepéről és a jövőbeli várakozásaikról. Az eredményeket rendszeresen összehasonlítják a fejlett demokráciával és piacgazdasággal rendelkező európai országok adataival.

Az átmeneti országok lakói életminőségüket általában kedvezőtlenebbül ítélik meg, mint a nyugat-európai társadalmak, ez a különbség a válság óta még kifejezettebbé vált. A legboldogabb országok közé tartozik Üzbegisztán, Szlovénia, Lengyelország és Mongólia, a sereghajtó pedig Magyarország, Törökország és Románia.

életminőség felmérés kilátások várakozás EBRD korrupció
Kapcsolódó cikkek