Közélet

Újra bevezethetik a kétszakos tanárképzést

Legkésőbb 2013-ban bevezetné a kormány az új közoktatási törvényt, és a pedagógusképzés is átalakulna – erről Hoffmann Rózsa oktatáspolitikáért felelős államtitkár beszélt a közrádióban.

Kifejtette: a pedagógusképzés kapcsán ismét bevezetnék a kétszakos képzést, a szaktanári képzésben megnövelt gyakorlati időt szabnak majd meg, és ismét kettéosztják a közép- és általános iskolás pedagógusok képzését. Ha idén elfogadják a tervezetet, 2012-től esedékes lehet a változás, de legkésőbb 2013-ban biztosan életbe fog lépni az új jogszabály.

A pedagógusképzés kapcsán Hoffmann Rózsa megemlítette: a tanárképzést egy ciklusúvá kívánják változtatni a közismereti tanár szakok esetén, az óvodai pedagógusképzés és a tanítóképzés maradna kétciklusú.
A pedagógusképzés átalakítása csak az egyik fontos szakmai kérdés, amelyről semmiféle egyeztetés nem történt az érdekképviseletekkel; csak a sajtóból értesülhetünk a felvetésekről – mondta el a Világgazdaságnak Galló Istvánné.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke hozzátette: a képzés átalakítása nemcsak az oktatás minőségét, de a pedagógusok foglalkoztatási helyzetét is hosszú időre meghatározza. A többszakos képzés ugyanakkor üdvözlendő, hiszen ez a tanárok foglalkoztatásának biztonságát növeli. Nagy kérdés az, hogy az általános és középiskolai tanárok, valamint az óvodapedagógusok és tanítók számára lesz-e átjárás az egyes pályák között – tette hozzá.

pedagógus tanárképzés közoktatási törvény Hoffmann Rózsa
Kapcsolódó cikkek