Közélet

Alagutakon keresztül menekülhetett el bunkeréből Kadhafi

Magyarország is az Átmeneti Nemzeti Tanácsot tekinti Líbia törvényes képviselőjének.

A és a líbiai felkelők tegnap este behatoltak Moammer Kadhafi rezidenciájába, ám lapzártánk idején a diktátor hollétéről még nem lehetett tudni. A NATO bombázta, a lázadók pedig körbezárták a Bab al-Azizia negyedet Tripoliban: úgy sejtik, hogy itt rejtőzik maga Kadhafi és talán a családja is. Az építmény valódi bunker: alagutak futnak alatta. Az egyik szinte biztosan elvezet a tengerpartra is.

Az biztosnak látszik, hogy a főváros nagy részét, többek között a repülőteret is ellenőrzésük alá vonták a felkelők. Ugyanakkor meglepő módon a líbiai vezető egyik fia, a korábban elfogottnak vélt Szeif al-Iszlám újságírók előtt kijelentette, hogy a lázadókat cselből engedték be a kormányerők a fővárosba. Váratlan feltűnése felbátorította a menekülő kormánypárti katonákat, akik kemény harcokat folytattak a felkelőkkel.
A nyugati politikusok nem aggódnak.

Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes szerint csak idő kérdése Moammer Kadhafi legyőzése, és Szeif al-Iszlám Ka-dhafinak a feltűnése nem a rezsim dicsőséges visszatérésének a jele. A magyar kormány is a felkelőket vezető Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) tekinti a líbiai nép törvényes képviselőjének. „Magyarország támogatja az ÁNT erőfeszítéseit, amelyek az ország belső helyzetének megszilárdítására irányulnak” – írta a külügyi tárca. Hozzátették: az ÁNT a törvényesség szellemében remélhetőleg mielőbb helyreállítja a rendet és a biztonságot, s megteszi a szükséges lépéseket a konszolidációhoz, az ország újjáépítéséhez.

bombázás kadhafi Líbia NATO Tripoli
Kapcsolódó cikkek