Közélet

Érdekes tanulmány: A görögök a legboldogabbak között

Húsz évvel a Szovjetunió összeomlása után az oroszok a legboldogtalanabbak közé tartoznak Európában a nagyarányú gazdasági bizonytalanság miatt - tűnik ki a hamburgi Stiftung für Zukunftsfragen elemzéséből.

Oroszország a legrosszabb eredményt érte el a megkérdezett 13 ország - közte Ausztria, Anglia, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország, Svájc és Törökország - között. A válaszadó oroszoknak mindössze 37 százaléka mondta azt, hogy az euróövezetben kirobbant adósságválság ellenére boldognak tartja magát.

Az első helyen szereplő Dániában viszont a megkérdezett polgárok 96 százaléka állította, hogy boldog az életével. Érdekes módon a második helyen szereplő Görögországban a válaszadók 80 százaléka mondta boldognak magát, míg Németországban, amelynek gazdasága a legstabilabb a régióban, a megkérdezettek 61 százaléka mondta boldognak magát. A németek ezzel a tizenegyedik helyet érték el a listán, vagyis a harmadik legrosszabbat Oroszországot és Lengyelországot megelőzve.

Az, hogy a gazdasági helyzet nem feltétlenül függ össze a boldogságérzéssel, jól látható abból, hogy Svájc csak a hetedik, azaz elvileg a görögök sokkal boldogabbak, mint az alpesi ország lakói. De a gazdasági szempontból igen jó helyzetben lévő Ausztria lakói sem mondhatóak túl boldognak a maguk 63 százalékos arányával, ami alig valamivel jobb, mint Törökország, ahol a lakosok 61 százaléka mondja boldognak magát.

A német kutatóintézet tapasztalatai szerint bizonyos tendenciák minden országban érvényesek, ilyen például, hogy a nők boldogabbak, mint a férfiak, a vidékiek pedig a városiaknál érzik jobban magukat. Ulrich Reinhardt, a szervezet tudományos vezetője számára a legmeglepőbb felfedezés az, hogy a jelek szerint Európa-szerte a fiatal generációk a legboldogabbak és a bizonytalan időkben is bizakodóak.

 

kutatás boldog tanulmány legboldogabb elemzés
Kapcsolódó cikkek