Közélet

Kormány: Az angol szerintünk alapkövetelmény

Sem az angol nyelv háttérbe szorítása nem szerepel a készülő nyelvoktatási stratégiában, sem az a kijelentés, hogy bárki „saját magától” képes lenne egy idegen nyelv elsajátítására.

Ez áll a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) oktatásért felelős államtitkárságának tegnapi közleményében, amelyet a szerdán az origo hírportálon megjelentek kapcsán tettek közzé. A készülő stratégia egy-egy kiragadott részletének hatása alatt tegnap futótűzként terjedtek el az angol „másodlagos szerepéről” szóló állítólagos értesülések.

Holott sem a minisztérium, sem az államtitkárság nem rangsorolja a különböző nyelveket, és a munkaanyag sem az angol nyelv háttérbe szorítását javasolja, pusztán arra a vitára utal, amely szerint, aki első nyelvként angolt tanul, az nehezebben sajátít el második idegen nyelvet – hangsúlyozza a tárca.

A Nefmi azt is felrója a hírportálnak: „Mélyen hallgat arról, hogy a tervezet egyértelműen leszögezi: az angol nyelv ismerete alapkövetelmény.” A feladat a tárca szerint az, hogy hazánk a többnyelvűség irányába tegyen hatékony lépéseket.

nyelv Hoffmann NEFMI angol nyelvoktatás
Kapcsolódó cikkek