Közélet

Magán-nyugdíjpénztárak: A maradó tagok pártján az AB?

Sajtóértesülések szerint elkészült az Alkotmánybíróság határozattervezete a magán-nyugdíjpénztári visszalépés ügyében, a tervezet pedig megsemmisítené a törvény két pontját.

Elkészült az Alkotmánybíróság (AB) határozattervezete a magánnyugdíjpénztári visszalépés ügyében, a tervezet pedig megsemmisítené a törvény két pontját – értesült az origo.hu több, az ügyhöz közel álló, alkotmánybírósági, államigazgatási és piaci forrástól.

Döntés még nem született, de az origo.hu szerint úgy festették le a helyzetet: nagyobb esélye van annak, hogy a határozatot az Alkotmánybíróság augusztus utolsó hétfőjén, 29-i ülésén hozza meg, de az sem kizárt, hogy megvárják szeptember 1-jét, amikor a parlament által megválasztott öt új alkotmánybíró csatlakozik a testülethez, és valamikor szeptemberben döntenek.

Az információk szerint a határozattervezetet az AB e héten tárgyalta, és volt róla vita, ezért még dolgoznak rajta. Az Alkotmánybíróság határozattervezete a törvénynek azt a pontját mondaná ki alkotmányellenesnek, amely megvonta az állami nyugdíjjogosultságot a magánnyugdíjpénztárban maradóktól, illetve azt, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az értesülés kapcsán az MTI-nek azt mondta: már többször tárgyalták a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó indítványokat, és még augusztusban is tárgyalják majd, ám azt nem tudja megmondani, hogy a döntés mikorra lehet meg. A tervezet tartalmára vonatkozó kérdéseket az elnök azzal hárította el, hogy az Alkotmánybíróságon folyamatban lévő ügyről nem adnak felvilágosítást.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

megsemmisítő állami nyugdíj határozat visszalépés magánnyugdíjpénztár AB
Kapcsolódó cikkek