Közélet

Vége Kadhafi uralmának?

A február óta tartó polgárháború Líbiában, úgy tűnik, a végéhez közeledik, a felkelők már a főváros, Tripoli 95 százalékát elfoglalták és Kadhafi rezidenciája felé tartanak.

A Moammar Kadhafi 42 éve tartó uralma a végét járja: a líbiai felkelők elfoglalták Tripoli 95 százalékát, és foglyul ejtették a diktátor két fiát is.

A líbiai felkelők már a híres Zöld teret is visszafoglalták, ahol Kadhafi a katonai parádékat és felvonulásokat tartotta és visszaadták annak eredeti nevét, ami Mártírok tere volt. Az előrenyomuló erők elfogták a diktátor második legidősebb fiát, egyben politikai örökösét, Szaif al-Iszlamot is, valamint két másik fiát, Mohammedet és Szádit is.

A világ vezetői közül elsőnek David Cameron brit miniszterelnök szólalt meg, aki nyaralását is megszakította, hogy az észak-afrikai helyzetről tárgyaljon. Mint mondta, nagyon büszke arra, hogy - bár a líbiai nép forradalma ez - segíthették a felkelést és ígéretet tett arra is, hogy minél hamarabb feloldják a számlák zárolását, hogy az ország helyreállítása megkezdődhessen.

Alistair Burt külügyi szóvivő szerint a "legfontosabb feladat, hogy a civil zavargásokat megelőzzék, hogy elegendő élelem és energia jusson az emberekhez annak érdekében, hogy a mindennapi életüket folytatni tudják."

Catherine Aston, az külügyi biztosa külön közleményben üdvözölte a fejleményeket, egyben felszólította Kadhafit, hogy a további vérontás érdekében azonnali hatállyal mondjon le. A biztos szavai szerint egyébként a Líbiával szembeni uniós embargó továbbra is fennáll, ám rendkívül gyorsan fel lehet oldani, ha véget érnek a harcok.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke pedig arról beszélt, hogy a líbiai események olyan ponthoz jutottak el, ahonnan nincs visszaút. Kadhafinak el kell fogadnia, hogy már nincs ellenőrzése az ország felett, ezért le kell mondania a hatalomról egyszer és mindenkorra.

Bár az ország és a főváros nagy részét az ellenőrzésük alatt tartják a felkelők, magának Kadhafinak a hollétéről egyelőre nem lehet tudni.

felkelés kadhafi Líbia Tripoli polgárháború
Kapcsolódó cikkek