Közélet

Ukrajna mentené a menthetőt - Törvényt módosítanak Tyimosenko kedvéért?

Akár a törvényeket is módosítaná Viktor Janukovics ukrán elnök, hogy véget érjen a volt miniszterelnök, Julija Tyimosenko elleni pereskedés, az EU-kapcsolatokban bekövetkezett kárt azonban nehéz lesz helyrehozni.

Janukovics a hét végén tett ígéretet az ukrán büntetőtörvénykönyv módosítására Carl Bildt, svéd külügyminiszter, Stefan Fuele EU-bővítési biztos és Elmar Brok, német európai parlamenti képviselő előtt.

A változtatás az ukrán törvénykönyv 365-ös paragrafusát érintené, mely még a sztálini időkben, 1938-ban készült. Ennek a törvénynek alapján vádolják jelenleg Julija Tyimosenko volt miniszterelnöknőt hivatali hatalommal való visszaéléssel, amiért aláírta Oroszországgal a gázmegállapodást. A törvény értelmében a politikus akár 10 év börtönbüntetést is kaphat.

"Ő maga mondta, hogy Nyugat-Európában az ilyen ügyek nem köztörvényes, hanem politikai ügyek, és ez a szovjet időkből maradt törvény az alapja a mostani bírósági ügynek" - nyilatkozta Brok az EUObservernek a találkozó után.

Pedig Tyimosenko ügye csak egy a sok közül, amit az utóbbi időkben indítottak Janukovics politikai ellenfelei ellen. A korábbi belügyminiszter, Jurij Lucsenko, a volt hadügyminiszter, Valerij Ivascsenko, a vámügyőrség vezető beosztású hivatalnokai Anatolij Makarenko és Tarasz Sepitko, valamint a pénzügyminisztériumból Tetyana Sljuz és Tetyana Gricsun szintén hasonló vádak miatt áll perben. Boghan Danisilin volt gazdasági miniszter Csehországban kért politikai menedékjogot, miután az ügyészek az ajtaján kopogtattak.

A bejelentés időzítése nem véletlen, hiszen szeptember 29-én kezdődik az EU Keleti Partnerség nevű csúcstalálkozója varsóban. Az EU elnökségét jelenleg betöltő Lengyelországnak sikerült elérnie, hogy Kijev felfüggessze a Tyimosenko elleni tárgyalást, legalábbis a csúcs kezdetéig. szakértők szerint azonban a "kirakatperek" és politikai leszámolások már így is rengeteg kárt okoztak, mivel a politikusok bukott országként tekintenek rá, így egyre kevesebb esélyt adnak nekik, hogy csatlakozhassanak a jövőben az Unióhoz.

letartóztatás börtön Oroszország szerződés per gáz tyimosenko
Kapcsolódó cikkek