Közélet

Levélben szavazhatnak

Gyökeresen átalakítaná a választási rendszert a Fidesz-frakció koncepciója. Az MTI birtokába került tervezet által felvázolt új szisztéma egyfordulós, kétszavazatos, töredékszavazat-visszaszámláló elemekkel kombinált választási rendszert jelentene.

Megszűnnének a jelenlegi területi listák, országos listát az a párt állíthat, amelyik „legalább kilenc megyében, továbbá Budapesten, összesen 27 egyéni választókerületben” állít egyéni jelöltet. A jelenlegi 176-ról 90-110-re csökkenne az egyéni választókerületek száma. Bevezetnék a nemzetiségi választójogot: vagyis a kisebbségi névjegyzékben szereplő állampolgárok szavazhatnak a nemzetiségi listákra.

A Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, határon túli magyar állampolgárok megkapják a magyarországi választójogot, amellyel a magyarországi országos listára szavazhatnak, mégpedig levélben.
Az már biztos, hogy a jövőben 386-ról 200 főre csökken a parlament létszáma. A jelenlegi 750 helyett 1500 kopogtatócédulát kell csak összegyűjteni az egyéni képviselőjelöltté váláshoz. Megmarad ugyanakkor az 5 százalékos küszöb az Országgyűlésbe jutás feltételeként.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek