Közélet

Megvenné az EU a belarusz demokráciát

Az Európai Unió kilencmilliárd eurót ígértek a Fehéroroszországot vasmarokkal irányító Alexander Lukasenkónak, ha kiengedi a politikai foglyokat és demokratikus választásokat tart.

Donald Tusk lengyel külügyminiszer az és a volt szovjet tagköztársaságok részvételével megtartott Keleti Partnerség csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón beszélt erről. A pénz a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Fejlesztési Banktól és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól érkezne. Lukasenkónak az ajánlat értelmében nem kellene lemondania, viszont az EU és az Egyesült Államok megfigyelői szerint is elfogadható választásokat kellene lebonyolítania az országban, ez pedig könnyen a politikai karrierjének végét jelentheti.

"Először alakult ki olyan helyzet, amelyben az Európai Unió egyértelműen és a szolidaritás jegyében támogatná a változásokat Fehéroroszországban. Ezek nem radikális változások, ez az a minimum, amit egy európai elvár" - mondta Tusk.

Lukasenkó eddig azonban a füle botját sem mozdította. A Keleti Partnerségen nem vett részt, hogy nem fogadta el a meghívást, egy üres szék és egy Belorusszia feliratú névjegy szimbolizálta a tárgyalóasztalnál. Legutóbb tavaly decemberben ajánlott pénzt az EU a reformokért, akkor 3 milliárd eurót kínáltak. Lukasenko akkor válaszképp fokozta az ellenzékre nehezedő nyomást.

Bár az EU-tagországok a hétvége sorábn aláírtak egy nyilatkozatot, melyben elítélik az országban zajló elnyomást, Oroszország, Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, Moldávia és Ukrajna képviselói nem írták alá azt.

Lukasenko keleti partnerség belarusszia
Kapcsolódó cikkek