Közélet

Űrben az első két európai műhold - Saját GPS-rendszere lesz a kontinensnek

Fellőtték az európai Galileo-program két első műholdját. A hosszú távú projekt a tervek szerint mintegy 90 milliárd euró nyereséget hoz majd a kontinensnek szociális és gazdasági formában a következő két évtized során.

A műholdakat egy orosz rakéta juttatta 23 ezer kilométeres magasságba Francia Guyanából. A 2013-ig tartó gazdasági ciklus anyagi keretein belül 4,5 milliárd eurót különítettek el a programra, 2020-ig azonban további hétmilliárdra lesz szükség a rendszer teljes kiépítéséhez és működtetéséhez.

A műholdas technológiát a navigációban, a banki tranzakciók időbélyegzésében és a telekommunikációs csatornák megerősítésére használják majd. Szemben a GPS-technológiával, melyet az amerikai hadsereg fejlesztett, a Galileo elsősorban polgári használatra épül majd ki, így csökken a kontinens GPS-függősége. A Galileo a tervek szerint rendelkezik majd egy kifejezetten kereskedelmi használatra szánt, előfizetéses rendszerű szolgáltatással is, mely nagy pontossággal, garantáltan ad majd jeleket, így olyan területek is lehet majd használni, mint a térképészet, bányászat és különböző felmérések. A GPS nem kínál hasonló megoldást, ráadásul politikai, hadászati okokból bármikor megszűnhet a műholdakról érkező jel.

Az unió szakembereinek számításai szerint az új rendszer mintegy 90 milliárd euró hasznot termel majd szociális és gazdasági bevételek formájában. A műholdak felbocsátása fokozatosan történik majd, 2019-ig összesen 30 szatelit áll majd csatasorba.

szatelit gps Galileo műhold
Kapcsolódó cikkek