Közélet

Kongatják a vészharangot a civilszervezetek

Több száz civil szervezet és ezzel együtt több ezer munkahely szűnhet meg, ha a kormányzat tovább csökkenti a szektor támogatására szánt költségvetési forrásokat.

Az utóbbi évek megszorításai miatt a működésképtelenség határára került állami szerveknek 2012-ben újabb létszámleépítésekkel, forráskivonásokkal kell szembesülniük – hívta fel a figyelmet három országos zöld civil szervezet.
 
A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület azt kéri a kormánytól, hogy reálértéken legalább a 2010. évinek megfelelő összeget biztosítson a hatóságok és a civil szervezetek számára. A Nemzeti Civil Alap (NCA) korábban évente 7 milliárd forint felett rendelkezett, amiből évente mintegy tízezer civil szervezet jutott támogatáshoz. Az NCA forrásai ebben az évben először 3,5, majd 2,8 milliárd forintra csökkentek. A 2012. évi költségvetési törvényjavaslatban pedig már mindössze 1,4 milliárd forint szerepel.

Ezen túlmenően a tervek szerint az NCA-ban a döntéshozatal is kormányzati befolyás alá kerül, nagyrészt megszűnik a korábbi, jól működő rendszer, amelyben civilek által választott döntéshozók osztották el a rendelkezésre álló forrásokat. Drasztikusan csökkentek a szektor részére előirányzott szakminisztériumi támogatások, miközben az adótörvények változása miatt jelentősen visszaesik az civileknek felajánlott 1 százaléka. A hazai kezelésű uniós forrásokhoz való hozzájutás is megnehezült, mert ezekhez hazai önrészt kell biztosítani, ami ezentúl aligha áll majd a civilek rendelkezésére.
 
A civil szervezetek Magyarországon a 4-5%-át állítják elő, mintegy 100 ezer munkahelyet tartanak fenn, és lényegesnek többet fizetnek be adóként, mint amennyi támogatást kapnak az államtól, nem beszélve önként végzett munkájukról – írják a szervezetek.

 

 

támogatás civilszervezet leépítés NCA pályázat
Kapcsolódó cikkek