Közélet

Stressztűrő topbankár Görögország élén

A Harvardról igazolt keménykezűnek ígérkező kormányfőt Görögország: Lukasz Papademoszt ma iktathatják be miniszterelnökként. Olaszország élére szintén egy vérprofi, Yale-en végzett közgazdász kerülhet majd, aki anno uniós versenyügyi biztosként is letette a névjegyét.

Lukasz Papademosz lesz Görögország következő miniszterelnöke – erről egyezett meg tegnap többnapos huzavona után az eddigi kormánypárt, a szocialista Pakosz, valamint a két jobboldali ellenzéki erő, az Új Demokrácia és a Laosz elnöke. A 64 éves politikus a kormány és az ellenzék által gründölt átmeneti egységkormányt dirigálja majd, és elsődleges feladata az lesz, hogy elfogadtassa a parlamenttel az október végi EU-csúcson megszavazott 130 milliárd eurós második mentőcsomag fejében elvárt megszorító intézkedéseket. Ezzel ismét megnyílnának nemzetközi pénzcsapok, az ország – legalábbis ideiglenesen – elkerülné a rendezetlen csődöt, és megkezdődhetne a felkészülés a várhatóan februárban sorra kerülő választásoknak.

Papademosz személyében egy komoly tapasztalatokkal és renoméval rendelkező topbankár-közgazdász került Görögország élére, aki valószínűleg a nemzetközi közösség szimpátiáját is élvezi majd. Az Egyesült Államokban doktorált, jelenleg a Harvardon tanító szakember 1994-től 2002-ig a görög jegybank elnöke, 2002-től 2010-ig pedig az Európai Központi Bank (EKB) direktóriumának tagja volt – egy ideig utóbbi intézmény alelnöki tisztségét is betöltötte.

A Handelsblatt jellemzése szerint a rivaldafényt eddig kerülő Papademosz elképesztő munkabírású, jól viseli a stresszt, keveset alszik, és még a legkiélezettebb helyzetekben is képes nyugodt maradni. Igaz, híresztelések szerint az ő múltja sem szeplőtlen: a görög euróbevezetés egyik előkészítőjeként, jegybankelnökként neki is volt némi szerepe anno az adatok kozmetikázásában, amely nélkül Görögországot aligha nyerhetett volna bebocsátást a zónába.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Világgazdaság-->

miniszterelnök papademosz Görögország
Kapcsolódó cikkek