Közélet

Teljhatalmat kapott a MOB

Megvalósult az egycsatornás finanszírozás a sportban, miután a sporttörvény módosításával a Magyar Olimpiai Bizottság lesz az egyetlen köztestület, amely irányítja a magyar sportéletet.

„A 2011-es év mérföldkő a magyar sport történetében, hiszen olyan új sporttörvényt fogadott el az Országgyűlés, amely óriási lehetőséget és egyben óriási felelősséget ad a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB)” – hangoztatta a hétvégén a köztársasági elnök a MOB közgyűlésén. Schmitt Pál kiemelte, hogy szervezet most már nemcsak a magyar olimpiai mozgalom, hanem az egész magyar sport irányításáért felelős, ezért annak minden területére oda kell figyelnie.

A parlament döntésével az eddigi öt helyett január 1-jétől egyetlen köztestület, a MOB irányítja a magyar sportéletet, állami feladatokat ellátó civilszervezetként. Borkai Zsolt, a MOB elnöke elmondta, hogy ez a szervezet osztja majd szét az állami támogatásokat nemcsak a verseny-, hanem a szabadidő-, a diák- és a fogyatékos sport területén is.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) helyettes államtitkára szerint a közel másfél éve zajló társadalmi egyeztetések során kialakított sporttörvény áttekinthetőbbé teszi a sport finanszírozási rendszerét is, követhetőbbé válik a sport támogatási és finanszírozási rendszere, a sportingatlan- és infrastruktúra területe, a sporttudomány, a sportegészségügy, a doppingellenes küzdelem. Szekeres Pál kiemelte, hogy az új rendszer megszünteti az indokolatlan szervezeti túltagoltságot, az abból fakadó átfedéseket és a sportszakmán belüli információáramlás javításával segíti a sportszakmai elveken alapuló döntéshozatalt is.

A fideszes Bánki Erik és Szalay Ferenc javaslatának elfogadásával megszűnik a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség és a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége. Jelenlegi feladataikat a MOB veszi át úgy, hogy az eddig önálló szövetségek által irányított területek a MOB szakmai tagozataiként tovább működhetnek, vezetőik pedig az olimpiai bizottság alelnökei lesznek. A MOB kompetenciája lesz, hogy a szakmai tagozatok működésére és feladataikra tekintettel döntsön az állami támogatás elosztásáról.

További részletek a mai Világgazdaságban

MOB sport NEFMI olimpia
Kapcsolódó cikkek