Közélet

Economist blog: Orbán "önelégült mosollyal" szerepel

Az Európai Bizottság szerdai döntéseivel, Bajnai Gordon felbukkanásával és a hvg.hu egyik videójáról is ír a The Economist Kelet-Európával foglalkozó szerkesztőségi blogja, az Eastern Approaches, amelyet a hvg idéz.

Az Eastern Approaches szerdai bejegyzésében ír arról, hogy az Európai Bizottság (EB) szerdán a túlzottdeficit-eljárás fenntartására és újabb szakaszába léptetésére tett javaslatot, illetve hogy az EB január 17-én, jövő kedden hozhat döntést három magyar témáról: az adatvédelmi biztos posztjának megszüntetéséről, az MNB-törvényről és a bírók nyugdíjazásáról. A testület nem riad vissza a kötelezettségszegési eljárás megindításától sem.

Magyarországnak nemcsak a kemény brüsszeli bírálattal kell megküzdenie: otthon is nagy a nyomás – olvasható a szerkesztőségi blogon. Az Economist a helyzet romlását alátámasztva Bajnai Gordon keddi, az ország gazdasági helyzetét és jövőjét értékelő elemzéséről is megemlékezik, amely az írás szerint sokkolta a politikai és médiaszereplőket is.

Az Economist szerkesztőségi blogja kifejti: bár a Fidesz 2010-ben kétharmados többséggel nyert, támogatottsága folyamatosan csökken. Elemzőkre hivatkozva azt írják, hiányzik a magyar politikai palettáról egy demokratikus normákat követő, centrista, az üzleti szféra iránt elkötelezett párt, s mivel Bajnai nem zárta ki, hogy visszatér a politikai színtérre, adott esetben alkalmas lehet egy ilyen politikai erő vezetésére - írja a hvg.

Míg az emberek végignézik, hogy a kormány egyre szeszélyesebb politikájának köszönhetően folyamatosan csökken a pénzük értéke, Orbán önelégült mosollyal jelenik meg a sajtótájékoztatókon – olvasható a blogon

economist blog EU túlzott deficit
Kapcsolódó cikkek