Közélet

Fapados lesz a filmszemle - se verseny, se díjak

Február 2–5. között rendezik meg a 43. Magyar Filmszemlét Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban. Verseny és díjak nélkül zajlik majd a mustra.

A mustra „célja a sokszínű és élő magyar film bemutatása, amely a jelenlegi helyzetben a magyar filmkészítők áldozatkészségét, egyben a szakma iránti szeretetét bizonyítja” – fogalmazott a szervező Magyar Filmművészek Szövetsége.

A rendezvény nem kapott állami támogatást, ennek híján „fapados” lesz. Az idei szemle verseny nélkül zajlik, díjakat nem adnak át, csupán néhány külföldi vendéget hívnak meg, és elmaradnak a protokollesemények is. A program szintén változik: csak ősbemutatókat tartanak. A játék- és dokumentumfilmek mellett tudományos ismeretterjesztő, animációs és kisjátékfilmeket, kísérleti produkciókat is megtekinthetnek az érdeklődők.

A filmszemlén lesz a magyarországi premierje például Szabó István Az ajtó című mozijának, amely Szabó Magda regényéből készült az Oscar-díjas Helen Mirren főszereplésével. Fliegauf Benedek Csak a szél című, a romagyilkosságok által ihletett filmjét szintén itt láthatja először a közönség, másodszor pedig a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon szerepel, ahol a tekintélyes Arany Medve díjért száll versenybe.

dokumentumfilmek verseny fliegauf benedek Filmszemle díj
Kapcsolódó cikkek