Közélet

Hétfőn indul a törvénygyár

Új Btk-t, Ptk-t, és több, egyelőre ismeretlen tartalmú gazdasági törvényt fogadhat el az Országgyűlés a hétfőn kezdődő ülésszakán. Utóbbiak között van a nemzetgazdasági válsághelyzetről szóló szabályozás is. Mintegy félszáz törvényről szavaznak, jöhetnek az Unió miatti változtatások is.

Holnapután vége a decemberi törvényalkotási roham utáni másfél hónapos pihenésnek: hétfőn elkezdődik az Országgyűlés 2012 tavaszi ülésszaka. A viták és döntések most is legalább ugyanakkora érdeklődésre tarthatnak számot, mint tavaly. Egyrészt a Ház a kormányzat eredeti szándékaival ellentétes törvényeket lesz kénytelen megszavazni, ha el akarja kezdeni a hivatalos tárgyalásokat az Európai Unióval és az IMF-fel a hitelkeretről, másrészt maradtak idénre is fajsúlyos törvények.


Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter december 15-én szignálta a tavaszi ülésszak törvényalkotási programját, eszerint februárban csak a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvénnyel összefüggő átmeneti szabályokról szavaz majd az országgyűlés. Igaz, ez a terv máris megbicsaklik majd, a részletes napirend szerint ugyanis rögtön hétfőn zárószavazás lesz a dohányáruk kiskereskedelméről szóló törvénytervezetről.


Ráadásul a februári program vélhetően kiegészül majd az európai uniós kötelezettségszegési eljárások miatti törvénymódosításokkal, ami valószínűleg az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvényt, a jegybanktörvényt, a bírói karról szóló törvényt és az ombudsmani hivatalok átalakítását tartalmazó szabályozást érintheti. Egyelőre nem tudni, mikor voksolhatnak ezekről, és pontosan milyen módosításokról lehet szó. A februári szavazás azért valószínűsíthető, mert az Unió januárban egy hónapot adott Magyarországnak, hogy érdemi választ adjon a kötelezettségszegési eljárásokban érintett törvényekhez kapcsolódó kifogásokra.


Márciusban elkezd felpörögni a törvényhozás, egyebek mellett a turizmusról és vendéglátásról, a fogyasztóvédelemről, a széndioxid-tárolásról, a járásokról fogadhatnak majd el törvényeket. Áprilisban kevés döntést terveztek, de azok között lesz egy nagy falat: az új büntetőtörvénykönyvet szavazzák majd meg, a cél egy teljesen új kódex megalkotása.


Májusra is akadnak érdekes ügyek: szavaznak a nemzetgazdaság biztonságos működéséről és védelmi felkészítéséről szóló törvényről. Az indoklás szerint ennek célja „a nemzetgazdaság minősített időszaki és minősített időszakot el nem érő válsághelyzetekben való biztonságos működését biztosító jogi szabályozás megalkotása”, azaz a válsághelyzetekben alkalmazandó szabályok meghozatala. Emellett létrehozzák a Pénzügyi Ágazati Közfelügyeletet, amely ellenőrzi az összes olyan adózási, számviteli, pénzügyi szakértőt, akik adózási tanácsokat adnak.
Megalkotják a lánctartozásokról csökkentését célzó, a kkv-k támogatását szabályozó valamint az önkormányzati adósságrendezésről szóló törvényt is, és máris módosítják a nemzeti vagyonról szóló új törvényt is, melyhez részletszabályokat is készítenek.


Júniusra marad más egyéb mellett az új PTK megszavazása, a kutatás-fejlesztési és innovációs törvény szavazása.

Mindebben nincsenek benne azok az esetleges módosítások, amelyeket az IMF nyomása miatt kell meghoznia a Parlamentnek. A valutaalap ugyanis azt közölte, hogy csak akkor hajlandó elkezdeni a hivatalos tárgyalásokat a hitelkeretről hazánkkal, ha kézzelfogható kiigazításokat lát. Ezekhez szintén törvénymódosítás kellene, mely valószínűleg mindenekelőtt a költségvetési és az adótörvényeket érintheti,
Ősszel egy híján száz törvényt fogadott el az Országgyűlés, köztük 16 volt sarkalatos, ehhez képest a 43 jogszabály, köztük hét kétharmadossal akár kevésnek is mondható.


További részletek a mai Világgazdaságban

Világgazdaság-->

törvények Országgyűlés Parlament
Kapcsolódó cikkek