Közélet

Magyarországra jön a Velencei Bizottság, három törvényt vizsgálnak

A Velencei Bizottság delegációja Magyarországra látogat a jövő héten, hogy áttekintse három törvény - a bírák jogállásáról és javadalmazásáról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló jogszabály, illetve az egyházügyi törvény - kérdését, közölte a testület titkársága kedden az MTI érdeklődésére.

Tájékoztatásuk szerint a küldöttség azzal kapcsolatban érkezik Budapestre, hogy a Velencei Bizottság állásfoglalást ad ki az említett jogszabályokról a magyar hatóságok kérésére. A bizottság várhatóan következő plenáris ülésén, március közepén fogadja majd el ezeket az állásfoglalásokat - tették hozzá.

Mint kifejtették, a delegáció tagja lesz Thomas Markert, a bizottság titkára, Jan Velaers belga, Vojin Dimitrijevic szerb, Christoph Grabenwarter osztrák, Hanna Suchocka lengyel, Wolfgang Hoffmann-Riem német bizottsági tag, Schnutz Dürr, az alkotmányjogi osztály vezetője és Caroline Martin, az alapvető jogok és demokratikus intézmények osztály jogi tanácsadója.

A bizottság más magyar törvényekkel is foglalkozik - jegyezték meg.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára januári levelében azt javasolta Martonyi János külügyminiszternek, hogy Magyarország kérjen szakvéleményt az ET égisze alatt tevékenykedő Velencei Bizottság nevű független jogi szakértői testülettől azokról a törvényekről, amelyek az igazságszolgáltatás törvényességével, a vallásszabadsággal, valamint a parlamenti választásokkal kapcsolatosak. Indítványozta azt is, hogy vegye igénybe Magyarország az Európa Tanács médiajogi szakértelmét. 

Martonyi János válaszában együttműködési készségéről biztosította Thorbjorn Jaglandot, és jelezte, hogy az említett jogszabályokról Magyarország a Velencei Bizottság állásfoglalását is kéri.

törvények velencei bizottság
Kapcsolódó cikkek