Közélet

Évek óta nem látott óriás napvihart vészeltünk át szerencsésen

A tegnap érzékelt, hosszú ideje nem látott naptevékenységek eddig semmilyen komoly következménye nem volt, a szakértők szerint ez a puszta szerencse műve.

A tudósok eleinte úgy gondolták, hogy hat éve nem látott erősségű napvihart fogunk tapasztalni, de most úgy tűnik, a tegnapi teljesítmény csak a pár hónappal ezelőttit múlja felül. Csütörtököm óriási buborékként emelkedett ki a Nap felszínéből az első csóva, de az erős napszél sem a GPS-rendszernek, sem az áramszolgáltatóknak nem okozott gondot.

Joe Kunches, az amerikai időjárástudományi intézet szakértője az AP-nek elmondta: az észak-déli irányú becsapódások a legveszélyesebbek és most jócskán kijutott ebből a Földnek. Az elektromos rendszerek olcsón megúszták az eddigi vihart, de Kunches szerint még nem lélegezhetünk fel, hiszen a napszél iránya változhat és változik is.

A Nap egyébként betartja a régóta ismert tizenegy éves ciklusát, eszerint a naptevékenység jövőre éri el intenzitásának csúcsát. A legutóbbi viharszezon során elsősorban a GPS sínylette meg a Nap támadásait, de a NASA Napra szakosodott fizikusa úgy látja, most egy nagyobb napfolt-csoport készül megtámadni a Földet, David Hathaway szerint a helyzet elég zavaros és a napfoltok igen csúnya dolgokra képesek.

 

 

napvihar napszél naptevékenység napfolt nap
Kapcsolódó cikkek