Közélet

Újabb óriáspiramis - "Úgy kezelte Antiguát, mint a saját birodalmát"

A Texas állambeli Houstonban egy esküdtszék bűnösnek mondta ki Allen Stanford amerikai üzletembert, amiért több ezer befektetőt fosztott meg megtakarításaitól. Stanford az ügyfeleket rendkívül magas, akár 10 százalékos hozam ígéretével biztatta befektetésre.

A befektetők vagyona papíron növekedett, miközben a pénzt Stanford részben eltulajdonította, részben kockázatos ingatlanüzletekbe fektette. Az ügyészségség tudomása szerint a csaló összesen 30 ezer embert tévesztett meg 117 országban, a hálózatba beszervezett összértéke 7 milliárd dollárt tett ki. A Madoff-csaláshoz hasonló piramist építő Stanford egy karibi szigeten bejegyzett állítólagos bank nevében állított ki hamis, magas kamatozású betéti igazolásokat - írja a New York Times.

Az ügyészség kiemelte, hogy Stanford több mint két évtizeden keresztül hazudott a befektetőknek, miközben a pénzeket saját titkos svájci bankszámláira csatornázta át. A tizennégy vádpontból tizenháromban bűnösnek találták az Antigua szigetén lovaggá ütött milliárdost, aki saját krikett csapattal és stadionnal büszkélkedett és állítólag úgy kezelte a karibi szigetet, mint a saját üzleti birodalmát. A védők jelezték, hogy fellebbeznek a döntés ellen, a több éve zajló per végén Stanford akár húsz évi börtönbüntetést is kaphat.

antigua piramis Stanford
Kapcsolódó cikkek