Közélet

"A Fradinak nem lenne rá pénze" - A stadioneladás háttere

Orbán Viktor aláírásával a Magyar Közlönyben megjelent a Ferencvárosi Torna Club Üllői úti sporttelepének egy részére vonatkozó értékesítési rendelkezés.

Ami nem kell egy nemzetközi mérkőzések rendezésére alkalmas stadion építéséhez, azt el kell adni. Ami kell, azt tartsa meg és hasznosítsa erre a célra az állam. Nagyjából így foglalható össze a Ferencváros Üllői úti pályájáról megjelent tegnapi kormányhatározat. A három pontból álló új szabályozás a nemzeti fejlesztési minisztert szólítja fel, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az állam tulajdonában álló Üllői út 129. illetve Könyves Kálmán körút 34-36. címen álló ingatlan – ez gyakorlatilag a saroktelken álló Fradi pálya két bejárata –  „nemzetközi labdarúgó mérkÕzések lebonyolítására is alkalmas labdarúgó stadion létesítéséhez szükségtelen részének piaci alapon történő értékesítési lehetősége megvizsgálása, továbbá a vizsgálat eredményének megfelelő döntések meghozatala, intézkedések megtétele iránt”. Ezzel párhuzamosan a miniszternek meg kell vizsgálnia azt is, hogy a stadionépítéshez szükséges részeket hogyan tudja hosszú távon hasznosítani az állam.

Az ingatlan egészéről bő három hónapja született határozat: december 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy 5 milliárd forintért az állam megvásárolja az ingatlant, és 50 évre vagyonkezelésbe adja a Fradiváros vagyonkezelő Zrt-nek. Ez utóbbi pontot értelemszerűen visszavonja a tegnapi határozat, főleg, hogy maga az ügylet a visszavonás indoklása szerint meg sem történt. Érdekesség, hogy a decemberi határozatban az ügybe még bevonták a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost, Fürjes Balázst is. A friss rendelet viszont nem említi őt. Hogy mennyi bevételt vár az ügylettől az állam, illetve hogyan hasznosítaná az el nem adott ingatlanrészt, arról egyelőre nincs információ.

Az ingatlan helyzetével is foglalkozó egyik Ferencváros-szurkolói blog legfrissebb kommentjei között valaki arra hívta fel a figyelmet, a döntésben nincs meglepetés: „Minderről mellesleg Springer Miki bá (Springer Miklós ügyvéd, az FTC elnökségi tagja – a szerk.) még októberben beszélt: A visszavásárlás után telekmegosztást hajtanának végre, mert Springer szerint az államnak a teljes telek visszavásárlásához, majd fenntartásához nincs elég pénze.

Az elöl lévő terület a tervek alapján vállalkozók kezébe kerülne hasznosításra, a hátsón pedig állami befektetéssel épülne fel az új stadion. Az elnökségi tag megerősítette: a projekt a Ferencvárosnak egy fillérjébe sem kerülne, de nem is lenne rá pénze a klubnak” – írja tehát az egyik kommentár. A blog idézi Fürjes Balázs minapi HírTV-beli szereplését is. Eszerint a kormánybiztos azt mondta, hogy az IMF tárgyalások elhúzódása miatt csúszott az előzetesen tervezetthez képest néhány hetet a Fradi stadion tervének és finanszírozásának bemutatása, mert noha ez nem szerepel az IMF tárgyalások napirendjén, a tárgyalás meghatározza a költségvetés helyzetét.

Megerősítette a Fradi elnökének, Kubatov Gábornak a szavait, hogy a Húsvét utáni héten megmutatják a stadion terveit a szurkolóknak. Ezután április végére készíti el a kormánybiztos a kormányelőterjesztést, onnantól már csak dönteni kell róla – ismertette. Mint mondta, a tervek alapján 12 milliárdba kerülne a stadion, a kormánynak arról kell döntenie, hogy tudja-e ezt vállalni. Mivel ez az összeg a költségvetés ezrelékében mérhető, ezért Fürjes Balázs úgy nyilatkozott, hogy határozottan optimista abban a tekintetben, hogy képesek lesznek 3 év alatt megépíteni a stadiont, tehát 2014-re befejeződhet az építkezés. Az idei költségvetésben előkészített 1 milliárd elég a Fradi stadion idei munkálataira, tehát idén már nem is kell forrást biztosítani.

könyves kálmán körút üllői út stadion fradi pálya
Kapcsolódó cikkek