Közélet

Csoda kellene Sarkozynek

A szélsőjobboldali szavazók voksaiban bízik Nicolas Sarkozy, aki – a hivatalban lévő államfők közül elsőként – második helyen várhatja a francia elnökválasztás második fordulóját.

 Elméletben ez hozzásegítheti a győzelemhez, hiszen Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje meglepetésre meg tudta szerezni a voksok 17,9 százalékát a vasárnapi első fordulóban. Kétséges azonban, hogy Le Pen szavazóit meg tudja nyerni, annál is inkább, mivel sokan közülük a válság miatt éppen Sarkozy elleni szavazatként támogatták a szélsőjobboldali politikust.

Így egyelőre François Hollande baloldali jelölt tűnik esélyesnek. Reményeit erősítheti, hogy az ötödik helyen végzett cent­rista François Bayrou programja ugyan Sarkozyére hasonlít jobban, ám hívei inkább a baloldalhoz állnak közelebb. Az sem valószínű, hogy a szélsőbalos Jean-Luc Mélenchon ­szavazói a konzervatív államfőt támogatnák.

A május 6-i választás eredményét ugyanakkor az is befolyásolhatja, hányan mennek el szavazni. Ebből a szempontból sokatmondó az, hogy a vasárnapi fordulón a 46 millió választásra jogosult francia 79,4 százaléka vett részt.
A második forduló előtt Hollande és Sarkozy több vitát folytat egymással, ezek is befolyásolhatják a végeredményt. Sarkozy három vitát indítványozott, Hollande mindössze egyet – egyelőre egy pénteki tévévita tűnik biztosnak.

győzelem Sarkozy elnökválasztás hollande
Kapcsolódó cikkek