Közélet

Bebizonyosodott: a németek a legszorgalmasabbak

Egy amerikai tanulmány lelki vigaszt jelent a németeknek - fogalmaz a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ők számítanak ugyanis a legkevésbé korruptnak, és a legszorgalmasabbnak.

A német lap a Pew Research Center amerikai közvéleménykutató intézet felmérését ismerteti, amelyet nyolc európai államban - Görögországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Csehországban - végzett. Eszerint a "leglustább európaiak" a görögök, az olaszok és a spanyolok (Portugália nem volt része a tanulmánynak), míg a németek a legszorgalmasabbak. Érdekesség, hogy eközben a görögök azt hiszik magukról, hogy ők dolgoznak a legkeményebben.

Az amerikai tanulmány szerint egyre több ember tekint kritikusan az Európai Unióra. Görögországban a megkérdezettek 70 százaléka véli úgy, hogy a szorosabb uniós integráció gyengítette a gazdaságukat. Franciaországban ez az arány 63 százalék, Nagy-Britanniában és Olaszországban 61-61 százalék, Csehországban és Spanyolországban pedig 59, illetve 50 százalék.

Az elégedettség tekintetében is a németek vezetnek: a válaszadók 73 százaléka adott pozitív választ a gazdaság helyzetével kapcsolatos kérdésre, míg ez az arány Görögországban csak 2 százalék. A spanyolok és olaszok sem sokkal boldogabbak; 6-6 százalék elégedett a helyzettel. Az európaiak általános véleménye szerint a rossz gazdasági helyzet nem az EU, hanem a nemzeti kormányok és a bankok miatt alakult ki. Közülük is a "fő bűnösöknek" a bankokat tartják, ebben a tekintetben a spanyolok vezetnek 78 százalékkal, de a németek és franciák 74 százaléka is a pénzintézeteket tartja elsősorban felelősnek. A saját kormányukat legnagyobb mértékben a csehek (91 százalék), lengyelek (90 százalék) és a görögök (87 százalék) tartják az elsődleges felelősnek.

 

 

felelős felmérés szorgalmas Pew Bank német kormány
Kapcsolódó cikkek