Közélet

Két kémteleszkópot kap ingyen a NASA

Az eredetileg harcászati célra használt kémteleszkópok fölöslegessé váltak, így a katonai missziókat irányító National Reconnaissance Office (NRO) ingyen a NASA rendelkezésére bocsátja a műholdakat, amelyek akár a Hubble teljesítményét is felülmúlhatják.

A NASA és az NRO egyelőre nem adott tájékoztatást arról, milyen küldetést teljesíthetnek a leghamarabb 2020-ban hadrendbe álló teleszkópok, az viszont biztos, hogy a két eszköz túlszárnyalhatja a Hubble-t. Az NRO által használt kémek ugyanis a Hubble-nál szélesebb 2,4 méteres átmérőjű tükrökkel vannak felszerelve, emellett egy második tükör segítségével javíthatják az elkészül képek élességét - írja a Space.com.

Az egyelőre névtelen, hengeres teleszkópok egyikét a NASA a Space.com tudósítása szerint a rejtélyes sötét energia megismerésére szeretné használni, amely a tudósok szerint az univerzum egyre gyorsuló tágulásáért felelős. Az amerikai űrkutatási hivatal egyelőre nem tervezi az 1990 óta szolgáló Hubble cseréjét, a legendás űrteleszkóp mellett a James Webb űrteleszkópot használja, a kizárólag infravörös fénnyel dolgozó szupertávcső 13,7 milliárd évnyi történelmet lát be.

nro kémteleszkóp űrteleszkóp Hubble
Kapcsolódó cikkek