Közélet

Orbán Viktor újra a nap Pinokkiója lett

Orbán Viktor magyar miniszterelnök immár negyedszer lett a nap Pinokkiója a Handelsblatt német lap hasábjain.

A Handelsblatt A nap Pinokkiója című rovatában Orbán Viktorról közölt fotót, és idézte a miniszterelnök egy 2011 decemberi nyilatkozatát a jegybanki függetlenség "európai divatjelenség" jellegéről.

A Handelsblatt idézte a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény legutóbbi módosítási javaslatát ismertető, a kormány és az MNB által az Európai Bizottságnak, a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Központi Banknak elküldött levél tartalmát összefoglalva megjegyezte, hogy az Orbán-kormány "hónapokig tartó vita után" eleget tesz az jegybanktörvény módosítására vonatkozó bizottsági követelésének. Orbán Viktor most negyedszer lett a nap Pinokkiója.

Januárban nyerte el harmadszorra ezt a címet a magyar miniszterelnök. Megint nem tartotta be a szavát Orbán Viktor, írta a Handelsblatt német napilap, ezért ismételten kiérdemelte a nap Pinokkiója címet.
„Az IMF-fel folytatandó tárgyalások fontosak, de nem életbevágó fontosságúak” – idézte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Handelsblatt januárban. Magyarország, amely külső segítség nélkül jó eséllyel pályázik az államcsődre, hajlandó az és a Nemzetközi Valutaalap által kritizált jegybanktörvényről tárgyalni. Megemlítik Martonyi János külügyminisztert is, aki a Le Figarónak adott interjújában azt mondta: „készen állunk a tárgyalásokra”.

A lap kitér arra is, hogy Magyarország, az EU és az IMF határozott tiltakozása ellenére, törvénymódosításokkal erősen korlátozta a jegybank függetlenségét és akár le is válthatja Simor András jegybankelnököt. A nemzetközi pénzvilág számára viszont pont Simor az utolsó garancia arra, hogy lehet még ésszerű magyar gazdaságpolitika.

Orbán elindult a helyes úton: a gazdasági minisztérium és az MNB ugyanis ezentúl folyamatos napi kapcsolatban lesz egymással azért, hogy visszaállítsák a forintba vetett bizalmat. Ezek szerint, jegyzi meg a lap, az IMF-fel folytatandó tárgyalások fontosabbak, mint ahogyan azt Orbán korábban állította.

Orbán Viktor akkor valamivel több mint egy év alatt harmadszor lett a nap Pinokkiója a Handelsblatt hasábjain.

„Magyarország meg tud állni a saját lábán” – idézte tavaly a német lap Orbán Viktor november 14-ei kijelentését. A Handelsblatt felidézte, hogy 2010 júliusában megszakadtak a tárgyalások Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap között, hogy az IMF ne diktálhassa a költségvetési konszolidációt.

A forint rekordmélységbe zuhant, és az államkötvények is estek. Magyarország csak egy lépéssel van a „bóvli” kategória felett a hitelminősítőknél – írta novemberben a Handelsblatt. (Azóta mindhárom hitelminősítő ügynökség a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriába minősítette le Magyarországot – A szerk.) A fordulópont pénteken érkezett; Magyarország újra tárgyal a Nemzetközi Valutalappal pénzügyi támogatásért – mutatott rá a lap.

Tavaly előtt decemberben is elnyerte Orbán Viktor ezt a címet. Az üzleti napilap azt írta, hogy a magyar miniszterelnök december 14-én kijelentette: „A médiatörvény semmi olyat nem tartalmaz, ami nem létezne más európai országokban”.

A Handelsblatt akkor azt írta: az a férfi lesz az Európai Unió soros elnöke 2011 első felében, aki durva hazugsággal zárja a 2010-es évet. Olyan sajtóellenes törvények nem léteznek sehol máshol Európában, mint Magyarországon. Nem csak a közszolgálati televíziót és a rádiót helyezik a kormány ellenőrzése alá, hanem egy hatóság a jövőben
szerkesztőségeket kutathat át és pénzbüntetéssel sújthatja azokat, ha nem kiegyensúlyozott tájékoztatást adnak – olvasható a Handelsblatt hasábjain. Orbán úr Magyarországa a médiák számára immár nem szabad ország – zárult a cikk.

tárgyalások forint pinokkió IMF Orbán Viktor médiatörvény Simor András Handelsblatt Nemzetközi Valutaalap imf-hitel MNB jegybanktörvény jegybank
Kapcsolódó cikkek