Közélet

Visszavonták a Budapest névhasználati díj javaslatot is

Levette a Budapest név használatáról szóló javaslatot is a szerdán ülésező Fővárosi Közgyűlés napirendjéről Tarlós István főpolgármester, indoklása szerint az ügyben további egyeztetések szükségesek.

Az eredeti javaslat szerint fizetniük kellene a jövőben a Budapest nevet vagy annak változatait – Buda, budai, Budapest, budapesti, Budapest főváros, Budapest fővárosi, főváros, fővárosi, Pest, pesti, Pest-Buda, pest-budai - használó egyéni vállalkozóknak és gazdasági társaságoknak.

A rendelet a cégnevekre, a domainnevekre, a kiadványokra, a termékekre és a rendezvényekre vonatkozna. Ha egy gazdasági társaság az elnevezéséhez határozatlan időre kérné a nevet, akkor 750 ezer forint megfizetésére lenne köteles, míg egy emléktárgyon, kiadványon való feltüntetés ellenértéke darabonként 100 forint lenne.

A rendelettervezet emellett azt is kimondja, hogy a már korábban megszerzett névhasználatot nem kellene ismételten engedélyeztetni, de a felvett név használatát a főpolgármester megtilthatná, ha az ütközik a főváros érdekeivel.

Korábban a taxisrendelet is lekerült a napirendről, arról a tervek szerint szeptemberben tárgyal majd a közgyűlés.

visszavonás Budapest használat név
Kapcsolódó cikkek