Közélet

HP és Dell hamisítványok - Budapesti üzletekben razziáztak

Több ezer gyanús CD-t és DVD-t, valamint több laptop-adaptert találtak az adóellenőrök és a pénzügyőrök egy közös próbavásárlás alkalmával.

A próbavásárlás helyszíne egy budapesti cég üzlethelyisége volt, ahol különféle adathordozókat árultak. A megvásárolt CD-ken, DVD-ken és memóriakártyákon nem volt a szerzői jogdíj megfizetését igazoló matrica, ezért az ellenőrzést végzők átvizsgálták az üzlet kiszolgáló helyiségét és raktárát, ahonnan 7910 DVD, 6507 CD, 150 Blueray lemez, valamint 46 pendrive és memóriakártya került elő, több mint 1,5 millió forint értékben.
A megtalált termékeket lefoglalták és szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény gyanúja miatt a pénzügyi nyomozók eljárást indítottak.
 
Két másik budapesti cég telephelyén és üzlethelyiségeiben is ellenőriztek a pénzügyőrök: itt159 HP-márkajelzéssel ellátott notebook adapter, valamint egy Dell márkájú hordozható számítógép került elő. A jogtulajdonos képviselője által készített szaktanácsadói vélemény szerint az adapterek a HP-termékek hamisítványai, a számítógépen pedig szerzői jogokat sértő szoftverek találhatók. A pénzügyőrök a másfél millió forint értékű adaptereket és az egymillió forintot érő laptopot lefoglalták és áru hamis megjelölése bűntett, a szoftverek kapcsán pedig szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tettek.


 

adóellenőr CD blueray pénzügyőr dell HP razzia
Kapcsolódó cikkek