Közélet

Orbán szövetségesei

Nagy hetet zárt Orbán Viktor, szövetségeseivel és partnereivel egyeztetett. A sort a KDNP-vel kezdte, s ma a Magosz elnökével tárgyalt az elmúlt két év tapasztalatairól. A következő időszakot érintő felvetések sorát hallhattuk, az uniós pályázati pénzek lehívásának új rendszerétől a magyar tulajdonú bankok megerősítésén át az agrárium kis- és középvállalkozásainak megsegítéséig. Az ötletbörze kivitelezésén gőzerővel dolgozhatnak a szakértők. A fotón Jakab István (Magosz) és Orbán Viktor.

Közös nyilatkozatot írt alá Orbán Viktor miniszterelnök és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke pénteken Budapesten. Előtte a kormányfő az Országházban találkozott a Magosz vezetőségével, a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést érintő kérdésekről tárgyaltak.

A nyilatkozatban leszögezik: a Fidesz és a Magosz 2010. március 10-én megkötött együttműködési szerződésének legfontosabb pontja a hazai termőföld és az ivóvízkészletek védelme, a felettük való rendelkezési jog nemzeti kézben tartása. A közös nyilatkozat példaként hozza a mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzetét és azt, hogy sikerült 2014. április 30-ig meghosszabbítani a külföldiek magyar termőföldvásárlási moratóriumát.

Mindez túl sok konkrétumot nem tartalmaz, de alábbiakban látjuk, hogy a hét többi találkozója is inkább a lózungokról volt nevezetes.

Július 16., hétfő: KDNP
A két évet áttekintő konzultációs sorozatot a kormányfő hétfőn a KDNP-nél kezdte, szigorúan betartva az önmagának megszabott protokoll sorrendet. A Fidesz és a kereszténydemokraták együttműködését részben a német CDU-CSU kapcsolathoz hasonlította, részben az olyan alpinistákéhoz, akiknek az élete a másikén múlik. Orbán megismételte, hogy a kormánypártok nem akarnak visszatérni a 2010 előtti megszorítások politikájához, mert ehelyett tehermegosztásra van szükség. Külön megköszönte, hogy a KDNP az EU-val folytatott vitákban támogatta őt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a találkozó után pártja kívánságairól beszélt. A családi adókedvezmény bővítését, a családok csődvédelmének bevezetését, a szociális adócsökkentés megvédését és a rokkantellátásból kikerültek egészségügyi állapotuknak megfelelő újrafoglalkoztathatóságának megteremtését említette. Semjén a kormányzás következő két évétől azt várja, hogy ne engedjenek a pénzügyi világ nyomásának a munkahelyvédelemhez kapcsolódó szociális adócsökkentés kérdésében.

Július 17., kedd: MKIK
A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara keddi rendkívüli ülésén egy régi téma felmelegítésével állt elő. Azt mondta. hogy a hazai bankrendszer felének magyar tulajdonban kellene lennie, konkrétumok azonban nem hangzottak el. Nem tudni, hogy ez a terv a kormányülések következő hónapjaiban napirendre kerül-e, az év végéig szóló menetrend mindenesetre ilyen formában nem tartalmazza. Arról sincs hír, hogy a felvetésről a Bankszövetséggel egyeztetnek-e. A kormány gyakorlata sok kérdésben amúgy is az, hogy a témát bedobják, szondáztatják a közvéleményt, aztán az érintettek elmondhatják a véleményüket.

 A kamaránál Orbán oldalán tiszteletét tette Németh Lászlóné fejlesztési miniszter, aki bár gondosan kerüli a sajtónyilvánosságot, de annyit mindenképp tudhatunk róla, hogy egyik államtitkára szerint nagyon sokat dolgozik, alapos, precíz ember. A kormányfő szólt a kötelező kamarai tagságról, az újraiparosításról, a keleti nyitásról, s felvetette az európai uniós források felhasználásának új rendjét a  2014 után.

Július 19., csütörtök: NFÜ
Orbán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) budapesti rendezvényén ismét elővette az uniós pályázati rendszert. A jelenlegi szisztémát nagyon bonyolultnak nevezte, ahogy fogalmazott: gúzsba kötve kell táncolni, az elődöktől örökölt hibák miatt. Szerinte kötélidegzet kell a pályázóknak, 600-900 napig tart a projektek végrehajtása. 2014-től működne új rendszerben a pályázati rendszer, de addig is jelentős átalakítások lesznek. Hogy pontosan milyenek, az részben már körvonalazódik.

A kormány új rendszert alakít ki a 2014-2020-as költségvetési időszakra. A vállalkozókat is bevonják majd az intézményrendszer kialakításába, így az MKIK érdemben vesz részt a munkában. Általánossá teszik a 30 százalékos előleg fizetését minden pályázónak, s önerőalap áll fel  50 milliárdos forrásból az önkormányzati, állami szféra számára, hogy a szükséges önerőt elő tudják teremteni. Amúgy percenként érkezik be pályázat az NFÜ-höz, s eddig 2200 településen valósult meg fejlesztés uniós forrásból.

A 27 EU-tag között ötödik helyen állunk a források lehívása terén, képzelhetjük, mennyire rossz a helyzet a mögöttünk sorakozóknál.
Orbán Viktor emellett konzultált a Nemzeti Fórum vezetőivel is, majd szakmai megbeszélést folytatott volt jegybankelnökökkel, Járai Zsigmonddal, Surányi Györggyel és Bod Péter Ákossal, valamint Csaba László közgazdásszal és Szász Károllyal, a PSZÁF elnökével.


Július 24., kedd: IMF?
Hírek szerint a hazánkban tárgyaló IMF-EU-delegáció jövő kedden találkozik a miniszterelnökkel. Ezt akár gesztus értékűnek is tarthatjuk, hiszen Orbán néhány nappal a küldöttség érkezése előtt még úgy fogalmazott: az IMF majd valamikor beesik. Nos, a „beesésen” túl vagyunk. A sajótnyilvánosságot az összes fél kerüli, legfeljebb elemzők üzengetnek és találgatnak. Jövő kedden viszont már többet tudhatunk.

imf-tárgyalások bankszövetség munkahelyvédelem Orbán Viktor pályázatok adó eu-források kkv
Kapcsolódó cikkek