Közélet

2 halott, 17 sebesült - Libanont is "megfertőzte" a szíriai háború

A libanoni biztonsági erők jelentése szerint ketten életüket vesztették, tizenheten pedig megsebesültek a szíriai felkelést támogató, illetve ellenző csoportok közötti összetűzésben.

Szíriában jelenleg Damaszkusz közelében koncentrálódnak az összecsapások a felkelők és az Assad rezsim erői között. Az Observatory of Human Rights brit emberi jogi csoport szerint legalább tizenöten vesztették életüket a harcokban, miközben a konfliktus már a szomszédos Libanont is elérte. Az ország északi területein folytatódtak az összeütközések a felkelőket támogató és az Assad-rezsimet pártoló lakosok között: a libanoni biztonsági erők két halottról és tizenhét sebesültről számoltak be az AP friss jelentése szerint.

Libanon éveken át gyakorlatilag irányítása alatt tartotta a szomszédos Szíriát, de 2005-ben kivonta csapatait az országból. 1975 és 1990 között Libanon maga is véres polgárháborút élt át és a szíriai konfliktus jelentette "fertőzésveszély" komoly veszélyt jelenthet a siítákból, szunnitákból, keresztényekből és palesztin menekültekből álló lakossággal rendelkező államra. A hírügynökség szerint a Tripoliban zajló összetűzések a legsúlyosabbak voltak az elmúlt hónapokban: felfegyverzett szunnita csoportok harcoltak a szomszédos kerületek siíta lakosaival. A szíriai felkelők többsége szunnita, míg Bashar al-Assad siíta.

felkelő háború Libanon Szíria siíta szunnita
Kapcsolódó cikkek